• Huvudmeny

24.6.2019

Nytt nummer av Kieliviesti

I nummer 2/2019 av Kieliviesti kan du läsa om bland annat kartläggningen av Språkrådets språkrådgivning på finska.

Huvudartikeln av det senaste numret av Kieliviesti handlar om en kartläggning som Språkrådets språkvårdare i finska Tarja Larsson och vår före detta kollega Henna Leskelä gjorde på språkrådgivningen i finska.

Hanna Kohvakka-Stjernberg arbetade på Språkrådet två månader under våren inom ramen för ett nordiskt tjänstemannautbyte. Hon skriver i Kielviesti om arbetet som översättare på Migrationsverket i Finland. Helinä Uusitalo som arbetar som namnexpert på Institutet för de inhemska språken berättar om det digitala namnarkivet som öppnades 2017.

Språkrådets utredare Jennie Spetz delar med sig av sina funderingar om minoritetspolitiken i Sverige. Som vanligt presenteras även ett gäng dagsfärska finska nyord, och sommarens ankomst firas med att på nytt publicera listan över Sveriges landskapsinsekter och deras namn på svenska, finska och latin.

I meänkieli-delen berättar Språkrådets språkvårdare i meänkieli Elina Kangas om språkaktivisten Daniel Särkijärvi, medan svenskstuderande Eetu Kouvo skriver om svenska språkljud i meänkieli.

Några av artiklarna publiceras även på vår webbplats.

Uppdaterad 24 juni 2019