• Huvudmeny

31 januari 2019

Alice och William kvar i namntoppen

För andra året i rad är Alice och William de mest populära namnen givna till nyfödda flickor och pojkar.  Nya namn på topplistan är Maja, Alma och Elsa.

På torsdagen kom Statistiska centralbyrån (SCB) med statistik över tilltalsnamn på nyfödda namngivna 2018. De mest populära namnen håller sig stadigt i topp med William och Alice som ettor i år igen. Topp-tio-namnen bland pojkarna är de samma som förra året med viss omflyttning. Oscar har rasat från plats två till sex, och Liam har intagit andraplatsen. Som vanligt är det lite mer variation bland flicknamnen där den riktiga veteranen Maja nu är på andra plats. Alma, som klättrat stadigt, är ny bland de tio första.

Att kortformer eller varianter av namn förekommer samtidigt som längre namn med samma ursprung är något som syns både bland pojk- och flicknamnen. WilliamLiam, TheoTheodor, LeoLeon, Alice-Alicia, EllaEllieEllen. Det visar sig också i att Lias, kortform av Elias, är en av årets nykomlingar, säger namnforskaren Katharina Leibring på Namnarkivet i Uppsala.

Hailey och Lias årets raketer

Bland nykomlingarna finns både namn som återkommer (Elina och Ture) och nya namn som Hailey, Belle, Elsie, Amir och Lias.

Att Hailey, det högst placerade nya namnet, blivit populärt kan nog liksom Belle vara influerat av gestalter i populärkulturen, modellen Hailey Baldwin och Belle i nyinspelningen av Disneys Skönheten och odjuret, säger Katharina Leibring.

Några riktiga trotjänare som har ramlat ur listan är Emelie, Sebastian och Simon. Bärarna av dessa namn är nu ofta unga föräldrar och då blir inte längre namnen lika attraktiva. Namn som kommer är däremot ibland hämtade från tidigare generationer: Edith, Hilma, Hilda, Ruth, Folke, Ivar, Tage.

Vad som inte syns i topp-100-listorna är de många olika stavningsvarianterna och alla namn med få bärare, rent av unika namn. Trenden med att ge barn ovanliga namn eller ovanliga stavningar fortsätter även om toppen är stabil, säger Katharina Leibring.

Topp tio 2018

Förra årets placering inom parentes.


Flickor

Pojkar

1

Alice (1)

William (1)

2

Maja (11)

Liam (3)

3

Lilly (6)

Noah (9)

4

Ella (4)

Lucas (4)

5

Wilma (10)

Oliver (5)

6

Ebba (5)

Oscar (2)

7

Olivia (3)

Elias (7)

8

Astrid (7)

Hugo (8)

9

Alma (14)

Adam (10)

10

Elsa (13)

Alexander (6)

Uppdaterad 05 februari 2019