• Huvudmeny

29 november 2018

Unesco utnämner Sagobygden till gott exempel på arbete med immateriella kulturarv

Sagomuseet i Ljungby. Foto: Sagomuseet

Sagomuseet i Ljungby. Foto: Sagomuseet

Unescos kommitté för tryggande av det immateriella kulturarvet beslutade på torsdagen att utnämna berättarprojektet Sagobygden till att ingå i det internationella registret över goda metodiska exempel.

Det är första gången som Sverige gör en internationell nominering i anslutning till det immateriella kulturarvet.

”Sagobygdens omfattande arbete med sagor och muntligt berättande är ett utmärkt exempel på hur en organisation kan lyfta, sprida och utveckla det immateriella kulturarvet. Det är glädjande att Unesco på det här sättet uppmärksammar det arbete som Sagobygden har gjort. Sagobygden är en sann inspirationskälla för andra aktörer som arbetar med immateriellt kulturarv, både i Sverige och internationellt”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande från Svenska Unescorådetlänk till annan webbplats.

Registret över goda metodiska exempel är en del av Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Registret lyfter fram exempel på ideella organisationer och projekt som på ett framgångsrikt sätt vidareför och sprider kunskap om levande traditioner och kan tjäna som förebilder för liknande projekt i andra länder. Det finns just nu 21 projekt i hela världen upptagna i registret och Sagobygden blir det andra exemplet i Norden som förs upp.

Beslutet togs i samband med den trettonde sessionen i den mellanstatliga kommittén för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. På mötet, som just nu pågår i Port Louis på Mauritius, deltar nästan 800 delegater från hela världen. Sverige representeras av den permanenta delegationen vid Unesco, Kulturdepartementet samt Institutet för språk och folkminnen.

Svenska delegationen. Från vänster: Anna Blomster och Meg Nömgård från Sagobygden, Annika Nordström från Isof, Frida Gustafsson från Svenska delegationen vid Unesco, Teresia Ståhle Löfgren från Kulturdepartementet och Annika Sjöberg från Isof.

Läs mer

Läs pressmeddelandet från Svenska Unescorådetlänk till annan webbplats

Vad är immateriella kulturarv?

Om Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet

Isofs arbete med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet

Sagobygden – berättarnätverket Kronoberg

Levande traditioner

Sverige undertecknade konventionen år 2011. Sedan dess har Institutet för språk och folkminnen samordnat arbetet med tillämpningen av konventionen i Sverige och påbörjat en svensk förteckning med exempel på immateriella kulturarv. Mer information finns på www.levandetraditioner.se

Länkar

SVT Småland: Sagobygden på exklusiv Unescolistalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svd.se: Svensk sagobygd får utmärkelse av Unescolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Smålänningen.se: Meg Nömgård har valts in i viktig styrelselänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bbc.com: Reggae music to be protected by the UNlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer om mötet

På Unescos webbsida Thirteenth session of the Committeelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om mötet och följa de direktsända debatterna. Informationen finns på engelska och franska.

På sidorna kan du också läsa om vilka kulturarv som lagts till på de båda listorna och registret:

Uppdaterad 03 december 2018