• Huvudmeny

13 mars 2018

Från allemansrätt till studentspex

Vad är ett immateriellt kulturarv? Allemansrätten, rollspel, studentspex, trasmattor och vasilica är några förslag som kommit in till förteckningen över levande traditioner under den senaste tiden.

Levande traditioner är en förteckning med exempel på immateriella kulturarv i Sverige och den ingår i arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Tanken med förteckningen är att dokumentera och förmedla kunskap om olika traditioner.

Levande traditioner

Vad är då ett immateriellt kulturarv? Immateriella kulturarv är det som vi inte fysiskt kan ta på – traditioner som lever och överförs mellan människor. Kärlekslås, fäbodkultur, purim, fika, luciafirande och handskmakeri är några exempel på de förslag som finns med idag, och nu har även allemansrätten, rollspel, studentspex och trasmattor lagts till förteckningen.

Under 2017 har institutet drivit ett projekt med syfte att öka den romska minoritetens delaktighet i det nationella arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Flera förslag till förteckningen har tagits fram av projektdeltagarna. Ett exempel är vasilica, en tradition bland romer från Balkan.

Lämna ett förslag!

Vilka traditioner tycker du ska vara med i förteckningen? Alla är välkomna att skicka in förslag till förteckningen, det gäller såväl privatpersoner som föreningar och organisationer. För att lämna ett förslag till förteckningen fyller du i ett formulär här på webbsidan.

Uppdaterad 23 mars 2018