• Huvudmeny

13 september 2017

Vi finns på bokmässan!

Institutet finns med bland utställarna när Bokmässan i Göteborg slår upp dörrarna den 28 september 2017. Du hittar oss i monter B01:08.

folkmyller mellan montrar på bokmässan

Foto: Niklas Maupoix

Bokmässan är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen med upp mot 100 000 besökare. Institutet för språk och folkminnen är en av årets hundratals utställare med ett program som bland annat innehåller seminarier, boksläpp och författarsamtal.

För ökad förståelse och delaktighet

Institutets folder

Med institutets vision Språk och kulturarv – för ökad förståelse och delaktighet som ledstjärna vill vi bidra till ett öppet och tillgängligt samhälle där mångfald är en självklar beståndsdel. Det syns också i vårt varierande monterprogram som bland annat består av intressanta samtal om det romska språket i dag, göteborgskan innan den fanns, vad som händer med ett språk när det används i olika kulturer samt hur vallfärden till Mecka, hajj, upplevs av svenska muslimer.

Under fredagen tar finskan stor plats i vår monter, med anledning av bokmässans tema Finland 100 år. Du kan till exempel vara med på en minikurs i finska, lyssna på våra finska språkvårdares tankar om språkvård i finska och ta del i ett samtal om namnsdagar i Sverige och Finland.

I andra programpunkter uppmärksammas bland annat den nya upplagan av Svenska skrivregler, vårt och Unescos arbete med det immaterialla kulturarvet samt en ny bok om synen på och firandet av halloween i Sverige. Vi arrangerar också ett seminarium om våra största storstadsdialekter – göteborgskan och stockholmskan.

Träffa oss i monter B01:08

Institutet på Bokmässan 2016

Förutom att ta del av programpunkterna i vår monter kan du även botanisera bland våra böcker. Dessutom erbjuder vi lyssningsstationer med prov på våra svenska dialekter samt sagan om Rödluvan på några av våra nationella minoritetsspråk.

På torsdagseftermiddagen hålls ett boksläpp i montern, där vi presenterar våra senaste publikationer: Geten i Sverige. Kulturhistoriska och samtida perspektiv, Halloween. Omstridd och omhuldad, Röster om hajj, Svenska skrivregler, och Språkrådets svensk-romska skolordlista på lovari och på kelderasch.

Nya böcker

Välkommen att träffa oss på Bokmässan!

Läs mer

Bokmässan 2017
Här kan du läsa mer om våra seminarier och aktiviteter under bokmässan. Informationen på sidorna uppdateras löpande.

Länkar

Bokmässans webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vår utställarsida på Bokmässans webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 17 oktober 2017