• Huvudmeny

14 augusti 2017

Allt du velat veta om romer i Sverige

Institutets folkminnesforskare Charlotte Hyltén-Cavallius medverkar i Fritte Fritzsons podcast Allt du velat veta i det senaste avsnittet om romer i Sverige.

Allt du velat veta - Om romer i Sverige

De första inom gruppen svenska romer kom till Sverige omkring sekelskiftet 1900. Sedan dess har gruppen ofta förknippats med utanförskap, kriminalitet och andra negativa stereotypa bilder.

I det senaste avsnittet av podcasten Allt du velat veta diskuterar folkminnesforskaren Charlotte Hyltén-Cavallius och Fred Taikon, ordförande i kulturföreningen È Romani Glinda frågor om varför dessa stereotypa antiziganistiska föreställningar lever kvar, hur svenska romer har levt och lever i Sverige samt heterogeniteten inom den nationella minoriteten romer.

Avsnittet är det 100:e i serien och har namnet Allt du velat veta – om romer i Sverige.

Klicka här för att lyssna på avsnittet.länk till annan webbplats

I avsnittet berörs även utgrävningen av den romska lägerplatsen i Skarpnäck som har genomförst inom ramen för projektet I stadens utkant – svensk-romska livsberättelser och lägerplatser från 1900-talet. Lägret, som byggdes år 1959, var ett av tre läger i Stockholm som iordningställdes av kommunen. I lägret var romer tvungna att bo i väntan på ett fast boende.

"När vi har gjort den här utgrävningen så har också studerat mängder av arkivhandlingar från Stockholm stads arkiv. Vi har fått fram information om hur det har varit att leva ett sådant liv eftersom vi också har intervjuat människor med erfarenhet av att leva ett kringresande lägerliv", säger Charlotte i podden.

Fred Taikon och Charlotte Hyltén-Cavallius berättar om Skarpnäckslägret under en visning av utgrävningsplatsen i maj 2016.

Under 2013-2016 arbetade Charlotte och Fred med projektet I stadens utkant. Projektets syfte var att, i samverkan med minoriteterna själva, synliggöra och skapa ny kunskap om romernas historia i Sverige. Men institutet arbetar också med att förvalta och undersöka äldre samlingar:

"[de äldre samlingarna] är genomsyrade av antiziganistiska föreställningar, men det materialet finns här. Vi måste hantera det på något sätt, det går inte att dölja."

I ett nytt projekt som Charlotte driver tillsammans med Lotta Fernstål från Historiska museet, öppnas dessa äldre samlingar upp:

"Vi visar att de finns, och skapar ny kunskap om de historiska sammanhang som varit med och format dessa samlingar"


Allt du velat veta

Om romer i Sverige, med Fred Taikon och Charlotte Hyltén-Cavalliuslänk till annan webbplats

"Vad vet du om romer i Sverige? Vad har du för fördomar? Möt Fred och Charlotte som berättar om romernas historia i vårt land ur en mängd perspektiv."


Läs mer:‌

 

Minoritetsspråk:

 

 

Romska

 

Inblicken:


 

Platsen lockar fram berättelser - om romska läger

 

Projekt:

 

 


 

Romsk vardag
I stadens utkant

 

 

Uppdaterad 29 augusti 2017