• Huvudmeny

26 augusti 2016

Båda från Skåne - vitt skilda dialekter

"Har Louise tvättat bort sin skånska?", undrade Thomas Nordegren i det populära Nordegren & Epstein i P1. Institutets dialektexpert Mathias Strandberg redde ut saken och gav samtidigt en lektion i skånska.

Louise Epstein och Thomas Nordegren är båda från Skåne men har vitt skilda dialekter. Hur kommer det sig, undrade duon i ett inslag som sändes onsdagen den 24 augusti.

"Louise har en tydlig skånsk intonation, alltså melodi, men hon har annat som är oskånskt, till exempel hennes centralsvenska vokaler och konsonanter eller hennes tungspets-r", sade institutets forskare Mathias Strandberg i inslaget och fortsatte med en analys av Thomas Nordegrens dialekt:

"Thomas har ju det bakre r:et, så kallat tungrots-r, som anses vara typisk för skånskan. Han har skånska diftonger och oftast är melodin klart skånsk, men det finns avvikelser".

Skillnaderna inte geografiska

En diftong är en vokal som börjar med ett ljudvärde och slutar med ett annat, till exempel när å uttalas eå eller liknande. Skillnaderna mellan programledarparets dialekter är inte geografiska, menade Mathias Strandberg, utan kan bero på att Louise Epsteins föräldrar inte är från Skåne, något som också bekräftades av programledaren.

"Men hur mycket kan det skilja sig åt och ändå vara skånska? Vad är essensen i skånskan?", avrundade Louise Epstein.

Essensen i skånskan?

"Om man ska peka ut något som är gemensamt för en uttalsnorm som råder i hela Skåne så är det väl melodin och att åtminstone vissa långa vokaler är diftongerade och att man har det här bakre r:et, tungrots-r:et", svarade Mathias Strandberg och tillade att det finns gott om folk som saknar en eller flera av dessa dialektmarkörer.

Mathias Strandberg jobbar på avdelningen Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg och är specialiserad på sydsvenska dialekter och skånska ortnamn.

Lyssna på inslaget

Nordegren & Epstein i P1: Lektion i skånskalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer

Uppdaterad 29 augusti 2016