• Huvudmeny

3 juni 2016

Berätta om din nationaldag!

I år firas nationaldagen för elfte gången som en ledig helgdag. Vad ska du göra? Uppmärksammar du nationaldagen eller är det bara en extra ledig dag? Fyll i vår webbfrågelista och hjälp oss att undersöka hur nationaldagen firas – eller inte firas – idag.

Grupp ungdomar på scen iklädda blågula kläder, peruker och håller i svenska flaggor

Nationaldagsfirande i Sandviken 2005.

Helgdag sedan 2005

2005 beslutade riksdag att nationaldagen den 6 juni skulle bli helgdag. Samma år skickade vi ut en frågelista om nationaldagen och fick flera olika svar om varför och hur man firade eller inte firade dagen och vad man tyckte om beslutet att göra dagen till helgdag. Nu vill vi samla in fler röster om nationaldagen för att se hur firandet har förändrats under det senaste årtiondet.

Berätta för oss!

Svara gärna på vår webbfrågelista om nationaldagen. Skriv om vad du planerar att göra på nationaldagen eller, om du skriver efter den 6 juni, vad du gjorde. Vi är intresserade av svar både från dem som har firat nationaldagen och från dem som inte firar.

Länk

Webbfrågelista om nationaldagen

Läs mer om nationaldagen

I Händelser i almanackan kan du läsa mer om nationaldagen och dess bakgrund, läsa om människors tankar, minnen och traditioner runt helgdagen, lära dig mer om dagens namnsdagsbarn och sätta dig in i varför nationalspråk är ett så komplicerat begrepp.

Länk

Händelser i almanackan: Nationaldagenöppnas i nytt fönster

Uppdaterad 03 juni 2016