• Huvudmeny

25 mars 2016

Om påskens traditioner

Påsktraditioner i förändring. Det var temat när institutets medarbetare berättade om påsken i SVT Nyheter, Scouternas tidning Scout och Sveriges Radios engelska nyheter.

Påskkärringar som de ser ut på gamla påskkort i institutets samlingar.

”Jag tror att rundorna där de går runt och ber om godis hade sin storhetstid på 40-60-talet, men samtidigt uppstår det hela tiden nya varianter. Som att barn klär ut sig på förskolan, eller den påskorientering som ni har i Uppsala. Så jag skulle säga att antalet påskkärringar inte ser ut att minska men att traditionen hela tiden förändras.”

Det sade Fredrik Skott, forskningsarkivarie på Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg, i SVT Nyheter Uppsala, apropå hur traditionen med påskkäringar har förändrats genom tiderna.

Även Marlene Hugoson, forskningsarkivarie på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala, berättade om påsktraditionernas bakgrund och utveckling när hon intervjuades av Scouternas tidning Scout.

”Påsken har en stor betydelse för troende kristna. Samtidigt är Sverige idag ett sekulärt land och för många är det inte den religiösa traditionen utan möjligheten att spendera tid med familjen och äta god mat tillsammans som är betydelsefullt. Påskpyntet påminner oss samtidigt om att våren kommer efter den långa vintern”, säger Marlene i artikeln.

Marlene Hugoson berättade också om påskkäringar i Sveriges Radios Radio Sweden – News in English, där Halloweens influens på barnens påskfirande diskuterades.

”It's certainly influencing the tradition. A few years ago there was a knock on the door. I opened the door, and outside were three little witches and an alien – somewhat surpricing at Easter”, säger hon i inslaget.

Läs artiklarna

Svt.se: Så blev farlig häxa till gullig kärringlänk till annan webbplats

Scout.se: Varför äter vi ägg under påsken?länk till annan webbplats

Sr.se: Is Halloween taking over Easter witch traditions?länk till annan webbplats

Läs mer om påsken

Nyheter: Påsken i går och i dag

Händelser i almanackan

Webbfrågelista: Hur firar du påsk?

Uppdaterad 30 mars 2016