• Huvudmeny

21 mars 2016

Påskfirandet i går och i dag

Ledighet, påskkäringar, godisfrossa, påskhare, kyrkobesök... Vi tittar närmare på påskens seder och bruk genom tiderna och vill gärna att du bidrar med din egen berättelse om hur påsken firas – eller inte firas – hos dig.

Från början är påsken en religiös högtid, och det är kristendomens största helg då man uppmärksammar Jesus död och uppståndelse. I dagens Sverige har den kristna innebörden av påsken mindre - eller ingen - betydelse för många och högtiden hör mer ihop med andra saker som vår, resor, festlig mat, godis och lite extra ledighet.

Lär dig mer om påsken

Gammalt handritat påskkort föreställande påskkäringar på väg till Blåkulla.

Påskbrev från institutets samlingar.

I Händelser i almanackan kan du läsa mer om påskens dagar, vilken bakgrund de har och vilka seder och bruk som kopplats till dem genom tiderna. Du kan också läsa mer om den språkliga bakgrunden till olika påskord, lära dig om dialektala uttryck för påskens sjusovare och få en vägbeskrivning till det riktiga Blåkulla.

Berätta om din påsk!

I våra arkiv finns mycket material som berättar om påskfirandet i olika delar av landet genom tiderna. Men eftersom högtiderna och sättet vi firar dem på hela tiden förändras och utvecklas behöver vi också ständigt fylla på våra arkiv med nya berättelser.

Religiös högtid, påskägg, festlig mat, påskkärringar, utlandsresa - eller något helt annat? Vad betyder påsken för dig? Firar du påsken på något särskilt sätt? Berätta för oss!

Uppdaterad 29 mars 2016