• Huvudmeny

14 augusti 2015

Färre talare av finlandssvenskt teckenspråk

Antalet talare av finlandssvenskt teckenspråk är färre än befarat visar en färsk undersökning som Finlandssvenska teckenspråkiga riksförbundet låtit göra.

I Finland finns det två teckenspråk: det finska teckenspråket och det finlandssvenska teckenspråket. Det finlandssvenska teckenspråket har fört en tynande tillvaro efter att den enda svenskspråkiga dövskolan i Borgå lades ner i mitten av 1990-talet. 

Regeringen är medveten om situationen och anslog i fjol medel till arbete för att skydda språket. Tidigare uppskattningar har pekat på att det finns omkring 150 talare av finlandssvenskt teckenspråk. Men en aktuell undersökning som Finlandssvenska teckenspråkiga riksförbundet gjort visar att det i själva verket bara finns omkring 90 döva språkanvändare. Flertalet är födda på 1950-talet eller tidigare, vilket innebär en hög medelålder hos talarna. Situationen är värre än man befarat.

Undersökningen kartlade också hur många tolkar det finns som behärskar finlandssvenskt teckenspråk. Tolkverksamheten har uppgivit att det finns mellan 21 och 24 tolkar, men frågar man tolkanvändarna själva är det bara runt 10.

Undersökningen

Läs mer om undersökningen på Finlandssvenska teckenspråkiga riksförbunds hemsidalänk till annan webbplats

Uppdaterad 17 augusti 2015