• Huvudmeny

29 december 2014

Från attefallshus till åsiktskorridor

Nu är årets nyordslista här! Den innehåller ett urval av de ord som etablerat sig i svenskan under året.

Listan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen.

Supervalåret präglar årets nyordlista. Där återfinns många ord som hörts i den politiska debatten, som nerväxt, genusbudgetering, attefallshus och åsiktskorridor.

"Nyorden berättar mycket om den tid vi lever i. De avslöjar vad som engagerar och vad som diskuteras. Efter ett supervalår och debatten om ett extraval har politiken varit än mer tongivande än vanligt i nyordsskapandet. Vi har till exempel fått rödgrönrosa majoriteter och politiker som möts av ryggprotester", säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.

Inte minst i sociala medier har kritik mot rådande normer färgat samhällsdebatten. Både köttnormen och tvåkönsnormen har diskuterats. I hen-debattens kölvatten har en slagit igenom som en alternativform till pronomenet man.

Dagens uppkopplade samhälle och den tekniska utvecklingen fortsätter att ge upphov till många nyord. I årets lista finns bland annat fotobomba, selfiepinne, klickfiske och digital valuta.

"För att kunna prata om nya fenomen behöver vi nya ord. Därför skapar och lånar vi ständigt in nya ord. Nyordslistan fungerar som en spegel av samhällsutvecklingen. Men vi har också tagit med ord som visar på språklig kreativitet, som gurlesk och tvodd", säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet.

Fotbolls-VM i Brasilien var en av årets största idrottshändelser. Där fick frisparkssprejen sitt genombrott tillsammans med parkera bussen, en metafor för en försvarsinriktad taktik.

Hela listan

Kontakt

För mer information kontakta:

Per-Anders Jande

Nyordsansvarig, Språkrådet

Telefon: 08-442 42 05

E-post: per-anders.jande@sprakochfolkminnen.se

Anders Svensson

Nyordsredaktör, Språktidningen

Telefon: 0768-68 58 24

E-post: anders@spraktidningen.se

Läs mer

www.språkochfolkminnen.se/nyord

www.spraktidningen.se/nyord2014länk till annan webbplats

svtplay.se: http://www.svtplay.se/klipp/2572291/sa-beskriver-spraket-samtidenlänk till annan webbplats

tv4.se: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/klickfiske-klittra-och-gubbgoogla-de-nya-orden-2014-3036480länk till annan webbplats

Uppdaterad 29 december 2014