• Huvudmeny

4 mars 2014

Språk en bricka i spelet i Ukraina

I den oroliga situationen i Ukraina används språk och språks status som politiska tillhyggen.

Bland de många händelserna i Ukraina de senaste veckorna finns även sådana som rör språk och språkpolitik. För några veckor sedan avskaffade parlamentet en lag som ger ryska status som officiellt minoritetsspråk. Man föreslår nu att ukrainska ska vara det enda officiella språket i landet framöver.

Språkpolitik har länge varit viktigt i Ukraina och den nu avsatte presidenten, Viktor ­Jusjtjenko, har tidigare uppmanat medborgarna att tänka på ukrainska. Språket har setts som en av de viktigaste självständighetsmarkörerna gentemot Ryssland. Det speciella i situationen är att runt 40 procent av befolkningen sägs ha ryska som förstaspråk.

Efter den senaste tidens nationalistiska strömningar i landet kan det tyckas vara en naturlig utveckling att ta bort ryskans minoritetsspråksstatus, men många är emot parlamentsbeslutet som också var kontroversiellt bland parlamentsmedlemmarna.

Läs mer om språken i Ukraina i en några år gammal artikel ur Forskning och framsteglänk till annan webbplats. Läs även en färsk kommentar kring språkstridenlänk till annan webbplats i Aftonbladet. 

Uppdaterad 20 april 2014