• Huvudmeny

10 februari 2014

Läsning en alltmer komplex process

Tidningen Meetings International har i sitt senaste nummer en djupgående artikel med den svenska forskaren Jana Holsanova om samspelet mellan språk och bild vid läsning i olika medier. Hon menar att våra traditionella föreställningar om läsning stämmer allt sämre.

Jana Holsanova är docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Hennes forskning fokuserar på språk, bilder, kognition och visuell kommunikation. I intervjun i Meetings International berättar hon bland annat om några av de myter om läsning som hon beskriver i boken ”Myter och sanningar om läsning” (Språkrådet och Norstedts, 2010):

  • Människor säger ofta att de inte läser någonting längre. Men forskningen visar att vi läser och skriver som aldrig förr, både på jobbet och hemma. Det handlar bara om andra texter än skönlitteratur: bloggar, tidskrifter, mejl, broschyrer, informationsblad. Och fler kanaler och medier ger oss fler tillfällen att läsa: datorer, surfplattor, smartmobiler, läsplattor och så vidare.
  • Vi läser och skriver mycket mer på jobbet i dag, även som lastbilschaufför, byggarbetare, undersköterska och brandman.
  • Däremot läser vi inte så systematiskt som vi tror. Vi hoppar mellan rubriker, text och bilder, och mellan olika textdelar och artiklar. Journalister kan besviket konstatera att deras läsare inte läser hela nyhetsartiklar, och reklammänniskor kan ännu mer besviket konstatera att läsarna knappt läser reklamtext alls.
  • Ytterligare en myt är att vi tror att språket är viktigare än bilden när vi skriver texter. Men undersökningar visar att bilder har stor betydelse för läsupplevelsen och läsförståelsen och att samspelet mellan text och bild är viktigt för läsaren.

Läs hela den intressanta intervjun i Meetings Internationallänk till annan webbplats.

Uppdaterad 20 april 2014