• Huvudmeny

11 oktober 2013

Noveller passar snuttläsarna

Årets Nobelpristagare i litteratur, Alice Munro, skriver bara noveller. Är årets ”novellpris” månne ett tecken i tiden?

Motiveringen till årets Nobelpris i litteratur var rekordkort (se svenskaakademien.selänk till annan webbplats): ”Den samtida novellkonstens mästare.” Det var förstås ett medvetet grepp. Och samtidigt en flört med det nya korta skrivandet vi ser överallt i mikrobloggar och andra sociala medier.

I en debattartikel på svt.selänk till annan webbplats ser Johanna Ögren (grundare av litteraturwebben bokhora.se) det som ett tecken i tiden, ett erkännande av både det snuttifierade skrivandet och dito läsandet: ”Tiden att läsa en roman finns inte där som förr. Hela vårt samhälle rör sig mot det snabba, korta, enkla. Satsningar som Novellix, vars affärsidé är att erbjuda pocketnoveller som du kan köpa styckvis i Pressbyrån, visar också att det finns ett sug efter den snabba litteraturkonsumtionen.”

Johanna Ögren vinkar i artikeln också till Språkrådet och den notislänk till annan webbplats vi publicerade 2009 om ”Tvitteratur på frammarsch”, det vill säga om kortversioner av litteratur i olika former.


Uppdaterad 05 februari 2014