• Huvudmeny

13 november 2013

Norden i skolan välkommen ny utbildningsresurs

Undervisningsportalen Norden i skolan har nu lanserats officiellt. Den ska vara ett stöd för att öka grannspråksförståelsen i Sverige, Norge och Danmark.

Den nordiska språkförståelsen försämras för varje år, enligt flera undersökningar. Det är synd, eftersom de nordiska språken har stora likheter med varandra och vi kan förstå varandra väl med en ganska liten ansträngning (läs mer under vår sida nordisk språkförståelse).

Just därför är undervisningsplattformen Norden i skolanlänk till annan webbplats en mycket välkommen lärresurs. Den är gratis och ger lärare och elever i grundskolan och gymnasiet helt nya möjligheter att arbeta med grannspråken danska, norska och svenska.

På webbplatsen hittar man inte minst en ordbokstjänst, där man också kan få orden upplästa. Det finns också ett brett urval av nordisk litteratur, musikvideor och kortfilmer. Under ”Språk” kan man läsa mer om de enskilda språken (här ingår även finska, samiska, grönländska, isländska och färöiska) och få en lektion i nordisk språkhistoria. Till allt material finns det arbetsuppgifter.

På webbplatsen kan man dessutom hitta en nordisk vänklass och starta ett samarbete, och elever kan videochatta och skriva till elever i andra länder.

Norden i skolan utvecklas och administreras av Föreningarna Nordens Förbund i nära samarbete med de nationella Föreningarna Norden och Nordisk språkkordination. Projektet har pågått i flera år och webbplatsen har funnits en tid. Nu har den dock blivit mer färdig, och i månadsskiftet oktober–november gick den officiella lanseringen av stapeln.


Uppdaterad 05 februari 2014