• Huvudmeny

26 september 2013

Läsfrämjande fokus på bokmässan

I dag inleds den årliga bokmässan i Göteborg. Läsfrämjande insatser för barn är ett viktigt inslag.

Språkrådet och vår myndighet, Institutet för språk och folkminnen, brukar delta på Bok & Bibliotek. Men inte i år. Det finns dock många andra språkliga inslag att leta efter i årets program. Ett viktigt tema i år är annars läsfrämjande insatser för barn. Vi tipsar här om några inslag i programmet:

  • Amy-prisetlänk till annan webbplats delas ut av Myndigheten för tillgängliga medier. Priset går till ett förlag eller en institution, organisation eller förmedlare – till exempel bibliotek och skola – som under året har satsat på tillgängliga medier på ett spännande eller framgångsrikt sätt. Torsdag kl. 16:50 på berättarscenen i E-hallen.
  • Mikael Svonni, samisk språkvetare, författare och översättare, talar under flera programpunkterlänk till annan webbplats under lördagen och söndagen om litteratur på de nationella minoritetsspråken: Vilken betydelse har översättningar av svenskspråkiga klassiker till de minoritetsspråken och kan sådana översättningar spela en roll för samtida litteratur på dessa språk?
  • Politiker om barns språk och läsninglänk till annan webbplats: Vilken vikt lägger partierna på barns språk, läsning och läsförståelse? Seminarium fredag kl. 10. 
  • Läsförståelse och en läsande klasslänk till annan webbplats. Paneldebatt söndag kl. 11 om läsfrämjande i skolan.
  • Fler inslag i programmet på temat Läsrörelsen lyfter barns språk och läsninglänk till annan webbplats


Uppdaterad 05 februari 2014