Baki Hasan är Språkvårdare i romska på Isof sedan 2007. Med anledning av den Romernas internationella dag 8 april berättar han mer om sig själv, sitt arbete och sitt liv.
Kor, tjurar och oxar ger oss mat, kläder och gödning och präglar vårt landskap på många sätt. Nu ger Isof ut en tvärvetenskaplig bok där nio forskare tecknar en bred bild av nötkreaturens betydelse och villkor genom tiderna.
Med start 2021 kan organisationer, föreningar och utövare föreslå att en levande tradition i Sverige ska nomineras till Unescos internationella listor och register.
Utrikes namnbok som innehåller bland annat namn på svenska myndigheter och organisationer och deras motsvarigheter på olika språk har i januari kommit ut som ny upplaga. I framtagandet har även Språkrådets språkvårdare Riina Heikkilä, Tarja Larsson och Ola Karlsson deltagit.
För tredje gången har allmänhetens kunskap om och attityd till Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk undersökts. Resultatet visar bland annat att 25 procent av de tillfrågade inte kan nämna något av Sveriges fem nationella minoritetsspråk, men att stödet för att språken ska leva vidare är starkt.
År 1795 började garvarsonen Botwid Pärson skriva en visbok som överlevt till vår tid. Få så gamla allmogeskrifter finns bevarade, och nu kan du vara med och utforska boken i Isofs nya webbutställning.
Är du modersmålslärare i jiddisch, meänkieli eller romska? Nu bjuder Skolverket och Isof in till en digital konferens med fokus på erfarenhetsutbyte och inspiration.
Projektet Nordisk TegnTube söker efter döva och hörselskadade personer mellan 12 och 20 år, som är intresserade av att berätta om sin språkliga vardag samt sprida kunskaper om de nordiska teckenspråken.
Nu har Matkult.se utökats med en helt ny kategori om fisk. Här hittar du information om fiskens roll i kosthållet, olika matfiskarter, konservering, tillagning och mycket mer. I Kokboken finns hundratals nya fiskrecept från hela landet.