• Huvudmeny

Nyheter

Här hittar du Isofs senaste nyheter.

 • Välkommen till Nationella språkbankens höstworkshop

  Illustration av ett löv Workshoppen hålls digitalt den 16 oktober och vänder sig till alla som på något sätt använder sig av språkliga material i sin forskning och som kan dra nytta av digitala verktyg för att utforska dem.
 • Anmälan öppen till språkseminarium i finska

  Välkommen att anmäla dig till Språkrådets digitala språkseminarium i finska 2020!
 • Hjälp oss med Lexins Bildteman!

  Lexinredaktionen efterlyser åsikter och önskemål från användarna i arbetet med nya Bildteman.
 • Fler föreningar får medel för språkrevitaliserande projekt

  Nu presenteras de 25 projekt som får medel för sitt arbete med språkstärkande insatser.
 • Webbinarium om museer och immateriella kulturarv

  Hur påverkar Unescos konvention om tryggande av immateriella kulturarv museiverksamhet i Norden? Nu är anmälan öppen till webbinariet Nordic Museums and Intangible Cultural Heritage.
 • Sverige får en tyngre roll i Unescos arbete med immateriellt kulturarv

  Levande traditioner logga Som första land i Norden har Sverige valts in i Den mellanstatliga kommittén för arbetet med att trygga det immateriella kulturarvet. Den nya rollen innebär att Sveriges internationella engagemang i kulturarvsfrågor ökar.
 • Ny bok granskar antiziganismen i arkiven

  Bild på bokomslag, med ett svartvitt fotografi på personer i ett tältläger. Historiska källor om romer och resande i Sverige är ofta fördomsfulla, ensidiga och i många fall sårande. Boken Ett lapptäcke av källor riktar strålkastarljuset mot insamlarna för att förstå materialet i arkiven.
 • Isof föreslår fokus på utbildning i minoritetsspråk i nytt handlingsprogram

  Hela utbildningskedjan, från förskola till högre utbildning och forskning, behöver förstärkas för att de nationella minoritetsspråken även i framtiden ska vara levande språk i Sverige. Detta är en av slutsatserna i Isofs förslag till handlingsprogram för de nationella minoritetsspråken.
 • Så kan språkteknologi stärka små språk

  I slutet av augusti arrangerade Isof med hjälp av Språkbanken Sam en digital heldag med föreläsningar om språkteknologi och dess betydelse för de små språkens bevarande och utveckling.
 • Nu öppnas anmälan till Klarspråk 2020

  Fotografi på Stockholm, taget från vattnet, där man ser Riddarholmen på distans. Det är ett rosa sken på himlen, som om det är skymning eller gryning. Välkommen till en nordisk klarspråkskonferens den 19–20 november, med temat nya metoder och nya samarbeten för klarspråksarbete. Det går att delta i konferensen antingen på plats i Stockholm eller digitalt.
 • Har du koll på dialektorden?

  Bôdig, skobba, bollhorva och tjoteldink. Nu kan du testa dina kunskaper om göteborgska och öländska med Isofs nya quiz!
 • Fler föreningar får medel för språkrevitaliserande projekt

  Regeringen har i slutet av juli beslutat att Institutet för språk och folkminnen tilldelas ytterligare två miljoner kronor för att stödja arbetet med språkrevitalisering.
 • Fiskrika fester

  kräftor och surströmming Under sommarens högtider finns gott om fisk och skaldjur på matborden. Till midsommar var det sill, och nu i augusti väntar kräftor och surströmming.
 • Isof får utökade medel till språkstärkande insatser

  Arbetet för de nationella minoriteternas rättigheter stärks genom att drygt 4,1 miljoner kronor omfördelas för att gå till språkstärkande insatser och ökad kunskapsspridning. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande den 23 juli 2020.
 • Återbrukade recept i skördetider

  Bord med ugnsplåt med pannkaka toppad med äppelklyftor. En bit är utskuren och lagd på en vit talrik tillsammans med lingon. På bordet syns även en skärbräda med äpplen och en kniv. Blåbärsgröt, krusbärskräm, lingonmos, smultronvatten och äppelsoppa. På Matkult.se hittar du massvis av recept att inspireras av när det är skördetid i skog och trädgård.
 • Fruntimrens blöta vecka

  kvinna med paraply fotad bakifrån Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.
 • Semestertider i Sverige

  Juli är här och nu börjar semestertiden för många i Sverige. Vi tittar närmare på semestern – en härlig företeelse men ett lite lurigt ord…
 • Lär dig allt om Sveriges ortnamn!

  Fotografi på några röda fiskestugor i staden Hudiksvall i landskapet Hälsingland. Hemestern kan få oss att upptäcka Sveriges natur och omgivningar på nytt. Är du nyfiken på varför våra städer, samhällen, sjöar, berg och vattendrag heter som de heter? Många av svaren finns i Svenskt ortnamnslexikon.
 • Läs Kieliviesti i sommar!

  Några av Kieliviestis artiklar finns fritt tillgängliga här på Isofs webb.
 • Tid för folktro och väsen

  En mörk, dimmig skog med barr- och lövträd. Jättar, årsgång, mylingar... Isofs expert Tommy Kuusela har grävt i äldre tiders, ibland kusliga, folktro och väsen – vilket har resulterat i ett nytt poddavsnitt, en artikel och ett stundande föredrag.
 • Ny webbutställning om södra Öland

  I samband med att projektet Ägonamn i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap började bli klart gick flera av Isofs experter inom dialekter, namn och folkminnen ihop för att tillgängliggöra information om öns immateriella kulturarv. Resultatet presenteras i en helt ny webbutställning.
 • Midsommar – ljusa nätter, smörgåsbord och magi

  Fotografi där bakhuvudet på en person med långt, mörkbrunt hår med en frodig midsommarkrans på huvudet syns. I bakgrunden syns flera midsommarfirare. Har vi imiterat grodor såhär års i alla tider? Och vad händer egentligen om man lägger sju sorters blommor under kudden? Isofs experter har tittat närmare på sommarens stora högtid.
 • De flesta arbetar med klarspråk – men det är fortfarande inte självklart

  Porträttbild på Karin Hansson. Hur många av Sveriges kommuner, regioner och myndigheter arbetar med klarspråk? Språkrådets undersökning visar att klarspråk fortfarande ses som något som kan väljas bort – trots tydliga lagkrav.
 • Berätta om din flytt till, från eller inom Sverige

  Äldre, svartvitt fotografi föreställande två människor på skördemaskiner fastspända bakom tre hästar vardera. Ekipagen står på en åker. I bakgrunden syns berg. Projektet "I rörelse" handlar om att bygga upp en digital kunskapsbank om migration. Nu öppnas tre webbfrågelistor för att samla in allmänhetens berättelser på temat.
 • Nya metoder och nya kanaler

  Det nya numret av Klarspråk ger exempel på hur man kan använda nya metoder och kanaler i klarspråksarbetet. Dessutom: anmäl din e‑postadress för att fortsätta läsa tidningen!
 • Så kan framtidens lexikon för andraspråksinlärning se ut

  Vad kan forskningen lära oss om hur inlärningslexikon för nybörjare kan utvecklas och förbättras? Det undersöks i en ny rapport från Språkrådet: Framtidens Lexin – forskningsöversikt .
 • Undersökning om myndigheters information på finska och svenskt teckenspråk

  Hur upplever du som talar finska eller svenskt teckenspråk att myndigheter översätter information till ditt språk? Delta gärna i vår enkät.
 • Ny rapport lyfter fram attityder till andra språks avtryck i svenskan

  Hur reagerar vi på förortsslang, engelsk brytning eller språkbyte mitt i en mening? I rapporten Attityder till spår av andra språk i svenskan får du svaren.Uppdaterad 08 januari 2020