12 november 2020 arrangerar Isof och Språkbanken Sam ett digitalt seminarium om maskinöversättning och om behovet av att identifiera och samla in språkresurser från svenska myndigheter.
Hörande barn med teckenspråkiga föräldrar växer upp med det svenska teckenspråket, men när de kommer upp i skolåldern har de begränsade möjligheter att få modersmålsundervisning. Det visar en ny rapport från Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen.
Den 17 oktober anordnar Nationella språkbanken en heldagsworkshop i Uppsala. Dagen kommer framför allt att handla om digitalt tillgängliggörande av material för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Kort sagt om digital humaniora.
På konferensen Swedish Language Technology Conference presenterade Nationella språkbanken postrar om de tre avdelningarna SB Text, SB Tal och SB Sams arbete inom Sweclarin.
Den 17 oktober arrangerar Nationella språkbanken en workshop i Stockholm. Dagen kommer framför allt att handla om Nationella språkbanken och vad den kan erbjuda forskare i form av nationell och internationell forskningsinfrastruktur.
I en artikel i DN debatt menar representanter för Språkrådet att det är samhället som på olika sätt måste skapa förutsättningar för en effektiv språkinlärning.
Skolelever som går på engelskspråkiga gymnasium kan få svårare att uttrycka sig korrekt på svenska. Det visar en ny studie vid det vetenskapliga förlaget Multilingual matters.
Onsdagen den 22 november anordar Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg ett språkvetenskapligt heldagssymposium med temat Språk och nationalism i vetenskapen .
Projektet Tilltal har startat en blogg för att sprida information om historiska inspelningar och talteknologi. En av skribenterna i bloggen är projektdeltagaren Johanna Berg som fokuserar mycket på omvärldsbevakning.
Vad finns det för forskning om klarspråksarbete i yrkeslivet? Den frågan ställs i en ny rapport från institutet. Författare är Andreas Nord, docent i nordiska språk.
Geten är ett av våra äldsta husdjur och har alltid stått människan nära. I den nya boken Geten i Sverige berättar åtta forskare från olika områden om tamgetens betydelse och tillvaro i Sverige.