• Huvudmeny

Romska språkkort kaale, arli, kelderash och lovara

Romska Ungdomsförbundet har tagit fram romska språkkort för att stärka det pågående arbetet med revitaliseringen av romani chib. Här kan du ladda ner materialet som PDF.

Språkkorten är framtagna med syftet att stärka romska barn och ungdomars ordförråd och språkutveckling. Språkkorten är enkla och visar 100 olika vanliga romska ord, trevligt illustrerade med barnteckningar. Språkkorten vänder sig till romska barn och ungdomar som talar varieteterna arli, kelderash, lovara samt kaale. De kan användas av alla, både i romska familjehem och av modersmålslärare i undervisningen.

Materialet består av en kortlåda med kort där enkla ord på kaale-dialekten visas på ena sidan och samma ord på arli, kelderash och lovara på den andra sidan. Språkkorten beställs via Romska Ungdomsförbundet genom att skicka ett mejl till info@rufs.org. Obs! Upplagan är begränsad.

Här kan du som lärare även ladda ner en pdf med de hundra orden. Varje kort ska ha en fram- och en baksida, så skriv ut dem ensidigt, klipp ut, klistra ihop rätt kaale-ord med rätt baksida och laminera korten, om du vill.

Har du frågor om korten kontakta Anna Gezelius, Språkrådet, Isof: anna.gezelius@isof.se, 073-558 60 45.

Ladda ner läromedlet som pdf

Uppdaterad 02 april 2020