• Huvudmeny

Lästips

Här får du lästips om sagor, sägner och fabler skrivna för barn och ungdom.

Många av de berättelser som finns i Sverige finns också i andra delar av världen. Visste du till exempel att Askungens sko i Kina sägs vara gjord av guld och i Frankrike av ekorrpäls? Att skon i många länder sägs vara av glas kan bero på en felöversättning av det franska ordet vair som betyder just ekorrpäls men låter som ett annat franskt ord, verre, som betyder glas.

Sagor

Alla vet nog vad en saga är, det är en ganska lång berättelse om någonting fantastiskt som riddare, prinsessor och eldsprutande drakar, men den är inte helt sann (för drakar finns det ju inga).

Vad få vuxna känner till är att de traditionella folksagorna ofta slutar illa och inte som i Disneyfilmerna där slutet ofta är lyckligt. Ett exempel är sagan om Rödluvan och vargen där mormor inte överlever och Rödluvan inte får hjälp av någon skogshuggare utan själv måste överlista vargen för att bli fri.

Sagan berättades för att lära både barn och vuxna vilket som var det rätta sättet att bete sig på, till exempel att vara modig, men försiktig i skogen samt vikten av att inte vara lättlurad.

 • ​Barnens bröderna Grimm, redigerad av Mary Ørvig (Stockholm: Gidlund, 1983)
 • John Bauers sagovärld, i urval av Elsa Olenius
  (Stockholm : Bonniers, 1982)
 • Lille Prick: Folksaga från Närke av Jan-Öjvind Swahn
  (Älvsjö: Skeab/Verbum, 1982)

Sägner

Som berättelser är sägner i regel kortare än sagor. Ofta utger sig sägnen också för att vara sann. Sägner rör ofta sådant som vi är rädda för, vilket man också kan ana av flera av boktitlarna härunder:

 • Kvinnan som var gift med en varulv och andra folksägner, av Bengt af Klintberg (Stockholm: Gidlund, 1985).
 • När fan flådde smeden och andra hiskeliga historier,
  av Ulf Palmenfelt (Stockholm: Tiden, 1992).
 • Oknytt. Gamla folksägner, av Bengt af Klintberg (Stockholm: Gidlund, 1983)
 • Troll, av Ebbe Schön (Stockholm: Natur och kultur 1997).
 • Trollguld, av Ebbe Schön (Stockholm: Rabén & Sjögren, 1986)

Här får du också ett boktips som du kan ge till din lärare:

 • Sägner i undervisningen. Lärhandledning om sägner. Att använda barns kreativitet och arbetsglädje för att ge kunskap för livet. Författare: Lena Rosander (Varberg: Länsmuseet Varberg 2002)

Fabler

I en fabel kan djur, växter och föremål ofta tala och det som berättas är många gånger en sedelärande historia; det vill säga en berättelse som förklarar varför det är bra att bete sig på ett visst sätt, till exempel att det lönar sig att vara hjälpsam och snäll, men inte för snäll för då kan man förlora allt.

 • Skogsmusen och husmusen och andra gamla djursagor,
  av Bengt af Klintberg (Stockholm: Gidlund, 1984).
 • Mickel Räv. Sagor om djur, av Eva A. Persson
  (Malmö: Bertmark, 2002)
Uppdaterad 03 juni 2014
penna


Kontakt


E-post:
folkminnen@isof.se

Rödluvan på olika språk

På sidan Rödluvan på olika språk kan du läsa, lyssna på och se början på den kända sagan på svenska, svenskt teckenspråk och de nationella minoritetsspråken.