• Huvudmeny

Väsen på nätet – skrämmande clowner och internetspöken

På ingen annan plats sprids läskiga historier lika snabbt som på internet. Nätet har gett upphov till många nya väsen och där sprids också berättelser blixtsnabbt över världen.

Ibland kan berättelserna vara kortlivade, men stundtals biter de sig fast och lever nästan sina egna liv på olika nätforum. Det kan röra sig om mystiska omständigheter i datorspel, spökbilder, Youtube-klipp av märkliga figurer, traditionella skräckberättelser eller något annat skrämmande. Nedan ska vi bekanta oss med några sådana internetfenomen.

Mördarclowner

clownfigur med flagnande färg

Under 2016 spred sig ett larm om skrämmande clowner som en löpeld över Sverige och stora delar av världen. Tydligen lurade mördarclowner bakom var och varannan buske och det påstods att de var särskilt aktiva på natten. Barn blev vettskrämda och föräldrar blev mycket nervösa, vilket fick till följd att polisen blev nedringd av oroliga personer. Fanns det några mördarclowner och planerades verkligen en kupp där de i samlad trupp skulle störta ordningen och vända upp och ned på samhället? Nej, inget sådant förekom; det hela kan spåras till USA där ryktena först uppstod för att sedan spridas som ringar på vatten med hjälp av sociala medier. I och med att ryktet slog rot och flera larm rapporterades, ökade också ryktets proportioner. Idag är clownerna i stort sett glömda.

Getmannen

Den märkliga getmannen är en figur som fått eget liv på internet. Getmannens upphov kan spåras till en amerikansk formgivare som publicerade ett bildspel på den populära internetsidan Reddit. Vad bilderna föreställde var en man utklädd till en get som kravlade runt i en tuff terräng. Bilderna blev startskottet för en rad olika texter och uppgifter om möten med getmannen. Tidningar och internet rapporterade om händelsen och historien växte. Det var först när den avfotograferade ”getmannen” själv hörde av sig som han kunde förklara att han provat en ny dräkt som han skulle använda för att jaga bergsgetter. Även i Sverige skrevs det om denna mystiska figur: Aftonbladet rapporterade om getmannen i Amerika och på Flashback tog självupplevda spökhistorier form. I de senare redogjordes för skrämmande möten med figuren, som nu beskrevs som en mansgestalt vilken kunde ändra form, och mötena förflyttades till en skogsmiljö i Sverige. Det är verkligen fascinerande hur berättelser snabbt kan förändras och få ett eget liv på internet.

Slender man

En annan mystisk figur kallas för Slender man. Figuren med ett sådant namn konstruerades faktiskt i en fotoredigeringstävling år 2009 av en amerikansk bloggare. På bilderna är han en kuslig lång och smal figur med ett blankt ansikte, som har tentakelliknande armar och går klädd i en svart kostym. Han visar sig ofta i en skogsmiljö och hans ändamål är oklart. Vad han utstrålar är dock en känsla av ruskighet och farlighet. Trots att det hela började som en redigerad bild på nätet, har figuren fått ett eget liv och nya berättelser, filmer och bilder av honom sprids på och utanför internet. Sommaren 2014 greps två flickor i USA av polisen. De skyllde sina brott på Slender man. Filmer, spel och serier baserade på Slender man finns tillgängliga och fortsätter att bidra till fasan över denna märkliga figur.

Skrattande hunden

Det sista fenomenet som tas upp här består av läskiga foto- och filmmontage. Ett sådant är den skrattande hunden, en otäck figur som skapats på internet. Det sägs att den som finner den, det vill säga den riktiga bilden med den otäckt leende hunden, kommer att bli galen. Det mänskliga ögat sägs inte vara kapabelt att uthärda den snedvridna och skrämmande bilden. Överlag är just fotografier med mystiska inslag vanliga på nätet. Det kan vara siluetten av någon mystisk figur eller ett spökansikte som döljer sig någonstans i ett fotografi. Ofta rör det sig om medveten fotoredigering, där just syftet med den manipulerade bilden är att skrämma eller chockera. I samband med chockartade händelser som 9/11 eller tsunamin i Japan finns det också bilder eller videoklipp där något som anses märkligt ringas in: Det kan vara en mystisk kroppsform av ett väsen eller ett ansikte som visar sig på ett oväntat ställe. Dessa sprids sedan runt på nätet och visas inte sällan på Youtube med en berättarröst som försöker få tittaren att bli övertygad om att det som visas är oförklarligt och att det därför kan vara något övernaturligt. Internet är idag en av de största och mest inflytelserika kanalerna för att sprida den här typen av information.

Kusliga figurer har alltid skrämts

Rädslor för olika gestalter har funnits i alla tider. Vad folk är rädda för varierar och knyts ofta till rädslor i samhället i stort. I våra folkminnesarkiv finns det mängder av beskrivningar av kusliga figurer. Det kunde vara rädslor för vissa etniska grupper eller yrken som anses ha en låg status, t.ex. rackare, bödlar, eller personer som ansågs trolldomskunniga; alternativt var det en fasa för övernaturliga väsen som skogsrået, näcken, Djävulen eller spöken. Även om samma motiv kunde förekomma i olika delar av världen, fanns det i äldre tid ingen motsvarighet till dagens medier och den hastighet med vilken rykten och rädslor sprids. Inte heller att merparten av olika åldersgrupper idag ständigt är uppkopplade och kan sprida rykten och kommunicera världen över. Tidigare förmedlades denna typ av berättelser muntligt och gick i regel från person till person, eller så spreds de genom tryckta texter som böcker och dagstidningar.

Uppdaterad 21 juni 2017