• Huvudmeny

Sagor och sägner

I våra arkiv finns många sagor och sägner som berättats genom århundradena.

barnteckning föreställande flygande drakar

Sägen

En sägen kan utspela sig just precis här, i berättarens och åhörarens egen värld. Den berättas som om den vore en verklig händelse och det är meningen att vi ska tro på den. En sägen kan till exempel vara ett försök till att förklara ett namn på en plats eller något som har hänt i naturen.

Tid och plats är viktigt för att sägnen ska vara trovärdig och ofta lägger berättaren till att det är någon närstående eller att man själv som varit med om det som berättas.

Folksägner idag

Även idag berättar vi sägner för varandra. Sägner som vi ofta vill ska bli trodda. Här i Sverige går de ibland under benämingen ”klintbergare” då folklivsforskaren Bengt af Klintberg har samlat in och publicerat flera av dessa moderna folksägner. Nya sägner har kontinuerligt uppstått i takt med att samhället förändrats och folksägnerna från det gamla bondesamhället om troll och häxor är inte helt olika vår tids berättelser om rymdvarelser, råttkött på pizzan eller boaormar i toalettstolen. Säger berättaren dessutom att den har hört det av en nära vän, att det hände en kompis till en kompis, eller att personen läst det i tidningen så är det såklart sant. Och idag kanske vi snarare har läst det på nätet, på facebook eller twitter. Inte helt sällan är det mellan barnen som dessa moderna folksägner berättas och sprids.

Gulnad maskinskriven uppteckning.

Bilden visar en sägen från våra folkminnessamlingar.
Klicka på bilden för att se den i större format.

 

Folksagor

Till skillnad från sägnen är det inte meningen att vi ska tro på sagan utan den är till för att vara underhållande. Två av våra vanligaste längre folksagor är undersagan och novellsagan. Men det finns flera olika former, exempelvis skämtsagan, djursagan/fabeln och kedjesagan.

Undersaga

Undersagan utspelar sig oftast i ett sagoland. Det var en gång i landet västan om solen och östan om månen ... Där bor prinsar och prinsessor, drakar och feer. Människorna är antingen onda eller goda, vackra eller fula, unga eller gamla. Det återkommande tretalet är vanligt – tre systrar, tre önskningar, tre uppgifter. I undersagan vinner ofta prinsen prinsessans hjärta och halva kungariket genom att döda draken med sitt magiska svärd. Sagorna slutar lyckliga och snipp snapp snut så var sagan slut …

handskriven uppteckning

Bilden visar en så kallad undersaga från våra folkminnessamlingar - De sönderdansade skorna. Klicka på bilden för att se den i större format.

Här kan du läsa en avskrift av textenPDF (pdf, 39.1 kB)

Novellsaga

Novellsagan liknar undersagan, men innehåller till exempel inte lika många övernaturliga väsen eller händelser. Istället för att prinsen dödar draken med sitt magiska svärd så vinner han genom att utmana sociala konventioner eller utgå från osannolika förutsättningar. I Tusen och en natt berättar Sheherazade sagor för kungen och på detta sätt undviker hon att bli avrättad kommande morgon. Genom sina sagor överlever hon 1001 nätter och kungen gifter sig med henne. Andra exempel på novellsagor är Pojken som åt i kapp med jätten och Prinsessan i jordkulan.

Skämtsaga

Skämtsagan, som i dag kanske lättast känns igen som våra Norgehistorier, handlar ofta om en speciell grupp människor som här görs dummare än andra. Till skämtsagan hör bland annat historier om västgötaknallar (ofta berättade i Östergötland), om smålänningar (ofta berättade i Västergötland) samt de populära Bellmanhistorierna.

Djursaga

Fabel (djursaga) är en kortare berättelse där djuren uppträder som människor och som oftast avslutas med någon slags moralisk lärdom. En fabel kan mynna ut i ett ordstäv som till exempel ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”.

handskriven uppteckning av fabel

Hur björnen fick stubbsvans är ett exempel på en fabel som finns upptecknad i våra arkiv. Klicka på bilden för att se den i större format.

Här kan du se en avskrift av textenPDF (pdf, 28.7 kB)

Kedjesaga

Kedjesaga (formelsaga) kan liknas vid en ramsa där samma rad upprepas och för varje gång läggs något till. Ett exempel är sagan om pojken som inte vill gå i skolan: ”Och katten på råttan, och råttan på repet, och repet på oxen, och oxen på vattnet, och vattnet på elden, och elden på riset, och riset på pojken och pojken gick till skolan.”

Uppdaterad 21 juni 2017

Litteratur

Jan-Öjvind Swahn 1986: Svenska folksagor i urval och med inledning av Jan-Öjvind Swahn. Stockholm: Bonnier.

Bengt af Klintberg 1990 [1986]: Råttan i pizzan. Folksägner i vår tid. Stockholm: Norstedt.

Bengt af Klintberg 1994: Den stulna njuren. Sägner och rykten i vår tid. Stockholm: Norstedt.

Bengt af Klintberg 1998 [Ny utg.]: Svenska folksägner. Stockholm: Norstedt.

Bengt af Klintberg 2005: Glitterspray & 99 andra klintbergare. Stockholm: Atlantis.