• Huvudmeny

Om arkivväskan

Flera arkiv har under åren på olika sätt arbetat med arkivväskor som ett sätt att nå ut till skolorna och allmänheten.

På vissa håll har man en anställd arkivpedagog som med en väska full av olika dokument från arkivet kommer ut och besöker klasser. Och ibland kommer skolorna till arkiven.

Digital arkivväska

Institutet för språk och folkminnen har till uppgift att verka över hela landet vilket betyder att vi inte enbart ska vända oss till de skolor och barn som finns i våra fysiska närområden. Därför har vi valt att göra en digital arkivväska som alla kan använda sig av, oavsett var i landet ni finns.

Troll och andra väsen

Arkivväskans första väsen var troll. Vi hade möjligheten att samarbeta med en grupp 5–6-åringar på en förskola och då trollen passade bra in i deras närmiljö fick det bli arkivväskans pilotprojekt. Nu har även maran, näcken, tomtegubben, de underjordiska, jätten, skogsrået och varulven flyttat in.

Väskan uppdateras fortlöpande och kommer efterhand att fyllas på med fler väsen, tips och idéer om hur man kan arbeta pedagogiskt med arkivmaterialet och andra spännande saker ur våra samlingar. På sikt kommer även andra ämnen att tillföras, och vi kommer också att lägga till material från namnarkivet och från dialekter.

Uppdaterad 14 september 2020

Kontakt

Lina Midholm

Forskningsarkivarie Avdelningen för arkiv och forskning i Göteborg

Telefon: 0735-58 60 72

E-post: Lina Midholm

Tommy Kuusela

Forskningsarkivarie Avdelningen för arkiv och forskning i Uppsala

Telefon: 073-558 60 61

E-post: Tommy Kuusela