Databasen är under uppbyggnad och innehåller än så länge bara en bråkdel av Isofs samlingar. Den bygger på de lapparkiv över sydsvenska dialekter (skånska, halländska, småländska, blekingska och öländska), som finns i arkivet i Lund, samt samlingar från Bohuslän, södra Dalsland och Göteborg, som finns i arkivet i Göteborg.
För tillfället har databasen följande täckning:
Dialektorden återges med vanliga bokstäver. På de skannade arkivlapparna står uttalet ofta angivet med det s.k. landsmålsalfabetet. Detta är mer nyanserat men inte lämpligt att använda vid sökning. För den som vill läsa uttalet på lapparna kan en förklaring av landsmålsalfabetet (pdf, 96.6 kB) vara till hjälp. Vid transkribering av lapparnas uttalsuppgifter till de dialektala formerna i databasen har alltså det vanliga svenska alfabetet använts. Det är ofta lätt att förstå vilket uttal som avses men följande är att tänka på:
Under rubriken "Bohuslän, Dalsland, Vgl" finner du drygt 50 000 poster med standardsvenska uppslagsord som utgör ett register till dialektord.
På ordlapparna får man förutom uttalsangivelser också veta vad dialektordet betyder och var det finns belagt. På varje lapp står ett nummer som anger i vilken socken ordet har påträffats. Socknarnas numrering finns förklarade i en särskild förteckning (pdf, 83.2 kB).
Observera att ordlapparna i databasen endast utgör ett register. Det kan därför i papperssamlingarna vid arkivet i Göteborg finnas fler detaljer om ett ord än vad som framgår av databasen.
Förklaring av landsmålsalfabetet (pdf, 90.7 kB)
Förteckning över sockennumreringen i Avdelningen för arkiv och forskning i Göteborgs samlingar (pdf, 83.2 kB)