Romsk kultur

Den romska kulturen har lyckats överleva trots förföljelser och diskriminering. Kulturen är en viktig bärare av romska språket.

Bildblock med person som arbetar med silversmide.

Konstnären och silversmeden Rosa Taikon (1926–2017) skapade silversmycken i den romska traditionen. Bland teknikerna hon använde fanns tvinnade trådar, filigranteknik (när guld- eller silvertrådar, ofta försedda med små kulor, löds på ett underlag) och granulering (smyckesdekoration med små korn av guld eller silver). Fotografierna är tagna år 2011 inför en utställning på Nordiska museet och om du klickar på bilden kan du se fler bilder på Digitalt museum. Foto: Karolina Andersson/Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Hantverk, musik och dans

I århundraden har romer försörjt sig på hantverk av olika slag och de har blivit kända för sitt fina handarbete inom exempelvis smide, träsnidande och korgbindning. De var också ett skickligt handelsfolk och reste runt i världen för att söka nya varor för försäljning.

Det finns många folkburna berättelser och sånger. Musiken varierar i och med att romer har bott i så många olika länder, och romska musiker har bidragit med folkmusik som spritts över Europa. Dans är också ett viktigt inslag i kulturen. Ett exempel är den kända dansen flamenco som har sitt ursprung i den gamla klassiska indiska dansen kathak som romerna förde med sig från Indien till Spanien.

En person som har betytt mycket för romer i Sverige är Katarina Taikon (syster till Rosa Taikon ovan) som på 1960-talet skrev den första boken i en självbiografisk serie om den romska flickan Katitzi. Man får följa henne och hennes familj under svåra förhållanden och böckerna blev en ögonöppnare för många svenskar.

Sedan januari 2002 sänder Sveriges Radio nyheter och program på romska. SVT (Sveriges Television) sänder tv-program på olika dialekter.

Romernas nationaldag

Romernas nationaldag firas den 8 april varje år. Man har en romsk flagga och det finns en nationalhymn som heter Gelem, Gelem (’Jag har vandrat’). På nationaldagen sjunger man nationalhymnen och hissar den romska flaggan.

Religionen

Det finns inte någon enskild romsk religion. I muslimska länder kan romer vara muslimer, medan romer som bor i kristna länder tillhör olika kristna samfund. I Sverige finns det romer med både muslimsk och kristen bakgrund.

Levande kulturarv: Kaleromernas berättartradition

Hos kaleromerna finns en berättartradition som haft stor betydelse för gruppen. I berättandet förs viktiga kunskaper och erfarenheter vidare mellan generationerna. Kaleromernas berättartradition finns med på den nationella förteckningen över immateriella kulturarv. Förteckningen är kopplad till Sveriges arbete med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet, och innehåller exempel på traditioner, högtider och andra immateriella kulturarv som finns i Sverige. Läs mer på webbplatsen Levande kulturarv:

Levandekulturarv.se: Kaleromernas berättartradition Länk till annan webbplats.