Ny antologi ska öka kunskapen om nationella minoritetsspråk

Nu publiceras den första delen i antologin Nationella minoritetsspråk i utbildning och samhälle. Christina Rodell Olgaç från Södertörns högskola skriver om hur lärarutbildningen kan hjälpa studenter att utmana stereotypa föreställningar om nationella minoriteter.

Artikeln ”Jag visste inte ens vilka de var!” Lärarstudenter, nationella minoriteter och motberättelser är skriven av Christina Rodell Olgaç som är docent i pedagogik vid Södertörns högskola.

I artikeln diskuterar hon hur man på lärarutbildningen kan arbeta tillsammans med lärarstudenter för att skapa motberättelser som utmanar okunskap och fördomar om minoriteterna. Det görs med utgångspunkt i kritisk interkulturell pedagogik samt med inspiration av dekoloniserande läroprocesser inom urfolkspedagogiken.

Nationella minoritetsspråk i utbildning och samhälle

Artikeln av Christina Rodell Olgaç är den första delen i antologin Nationella minoritetsspråk i utbildning och samhälle som ges ut av nätverket NätMin i samarbete med Isof. Artiklarna kommer att publiceras löpande på antologins webbsida under 2025–2026.

”Temat för antologin kretsar kring de utmaningar och möjligheter som finns i skolan och utbildningen när det gäller de nationella minoritetsspråken. Syftet är att bidra till ökad förståelse, reflektion och kunskap bland yrkesverksamma, studenter och andra som kommer i kontakt med dessa frågor”, berättar Sari Pesonen som är revitaliseringsexpert på Isofs avdelning för nationella minoritetsspråk och svenskt teckenspråk.

NätMin – nätverk för lärare och forskare

NätMin är ett nätverk som för samman lärare och forskare i nationella minoritetsspråk vid de lärosäten som har ansvar för att utveckla utbildning, inklusive lärarutbildning, i dessa språk. Syftet med nätverket är att främja dialog och erfarenhetsutbyte mellan universitet och högskolor med liknande uppdrag. Isof, som driver språkcentrum för fyra av de nationella minoritetsspråken, samarbetar med nätverket.

”I sitt arbete har nätverket identifierat ett tydligt behov: att öka och bredda kunskapen om de nationella minoritetsspråken och de nationella minoriteterna, både inom utbildningsväsendet och i samhället i stort. Utgivningen av antologin sker i samarbete med Isof och är en del av myndighetens uppdrag att främja, stärka och synliggöra de nationella minoritetsspråken”, säger Sari Pesonen.