- Startsida
- Nationella minoritetsspråk
- Meänkieli
- Språkfrämjande
- Fika på meänkieli – Fiikka meänkielelä
Fika på meänkieli – Fiikka meänkielelä
För att stötta och inspirera till samtal har Språkcentrum meänkieli tagit fram Fika på meänkieli i form av samtalskort med frågor.
För att meänkieli ska leva och utvecklas måste det talas. Språkcentrum meänkieli har som en av sina uppgifter att utveckla metoder för att stärka enskildas förutsättningar att bruka och återta språken. Språkcentrumens arbete ska utgå från språkbärarnas behov av revitaliseringsinsatser och i den kontinuerliga behovsinventeringen med språkbärare har det lyfts att det är viktigt att skapa tillfällen att tala meänkieli för att språket ska stärkas.
För att stötta och inspirera till samtal har Språkcentrum meänkieli tagit fram Fika på meänkieli i form av samtalskort med frågor. På kortens ena sida finns en fråga på meänkieli och på den andra sidan finns samma fråga på svenska. Genom att blanda korten och dra en slumpvis fråga åt gången kan samtalen få stor variation. Frågorna är utvalda för att passa så många som möjligt oavsett intressen eller ålder. Samtalskorten kan användas i många olika sammanhang – till exempel på språkträffar, tillsammans med familj och vänner eller i undervisning.
Här får du tips och förslag på hur man kan använda samtalskorten och skapa trygga och trevliga tillfällen där alla vågar och har glädje av att använda språket.
Tips för din språkträff
Här följer några tips på vad som kan vara bra att tänka på när du använder samtalskorten. Tipsen utgår till stor del från sammanhang där alla deltagare inte känner varandra och där en eller ett par personer är ledare, till exempel på ett språkkafé eller någon annan typ av språkträff. I ett sådant sammanhang kan deltagarna självklart vara i både större och mindre grupper men det kan vara bra att ha en gemensam inledning.
- Tydliggör förväntningar med språkträffen. Det kan vara betryggande för deltagarna att redan från början veta vad som är tanken med träffen och vad som förväntas av dem. Gemensamma förhållningsregler kan vara ett sätt att tydliggöra förväntningarna.
- Håll gärna en presentationsrunda. I en presentationsrunda kan man till exempel be alla att berätta sitt namn, hur man använder meänkieli och om man kan läsa på meänkieli. Det är viktigt att alla deltagare känner sig välkomna och respekterade oavsett språkkunskaper.
- Många talare kan inte skriva eller läsa på meänkieli. Det finns många som talar meänkieli men som inte kan läsa eller skriva på meänkieli. Under Hur samtalskorten kan användas finns förslag på hur man kan göra för att även de ska kunna ha nytta av samtalskorten.
- Tänk på placeringen. Placera er till exempel i en ring eller runt ett bord så att alla deltagare kan se varandra och har möjlighet till ögonkontakt.
- Tänk på att alla ska få chans att prata. Olika personer har olika lätt att ta plats och för att alla ska få möjlighet att prata så kan man behöva tänka på hur talutrymmet fördelas. I en större grupp kan det vara bra att ha en turordning. Till exempel genom att deltagarna i tur och ordning drar ett samtalskort och ställer frågan till personen bredvid, eller att man lottar vems tur det är. En större grupp kan också delas in i mindre grupper.
Exempel på förhållningsregler under en språkträff
Förhållningsregler kan vara en trygghet då de tydliggör förväntningar för deltagarna.
- Vi fokuserar på att kommunicera och förstå varandra, utan krav på att tala perfekt.
- Vi rättar inte varandra.
- Vi ger varandra tid att tänka utan att ge förslag på ord till någon som tänker.
- Vi använder så mycket meänkieli som möjligt.
- Vi hjälps åt och visar hänsyn så att alla ska få chans att prata.
De här förhållningsreglerna är bara förslag som anpassas efter gruppen. Någon kanske vill ha återkoppling på sitt språk och gärna vill bli rättad. I början av träffen kan ni komma överens om hur ni vill göra med den typen av återkoppling.
Hur samtalskorten kan användas
Beroende på sammanhang och deltagarnas språknivåer kan korten användas på olika sätt. Man kan självklart blanda olika användningssätt vid samma tillfälle för att det ska passa alla deltagare.
- Om deltagare håller på att lära sig meänkieli så kan man fokusera på att läsa, uttala och gemensamt tolka frågorna på meänkieli. Nästa steg kan bli att svara enkelt och senare steg kan bli att utveckla sitt svar.
- Om deltagare redan är vana att använda meänkieli så kan samtalskorten användas som ”isbrytare” som kan hjälpa till att öppna samtalet och ge samtalsämnen.
- Om deltagare talar meänkieli men inte kan läsa meänkieli så kan man göra på olika sätt. Ett sätt är att personen läser frågan på svenska och formulerar en egen översättning till meänkieli. Ett annat sätt är att någon annan helt enkelt läser upp frågan på meänkieli.
Instruktioner för utskrift
- Skriv ut dokumentet med samtalskorten dubbelsidigt på A4, helst i färg.
- Dela upp den utskrivna högen i så stora högar som du kan klippa åt gången.
- Skriv ut lika många klippmallar som du har högar.
- Lägg klippmallarna över varje hög och klipp ut korten utifrån linjerna på klippmallen.
- Använd gärna de tomma korten från klippmallarna till att fylla i egna förslag på frågor.
- Om du vill ha samtalskorten endast på meänkieli, utan svensk översättning, så kan du välja enkelsidig utskrift och alternativet "Skriv endast ut udda sidor" eller motsvarande.
Om Fika på meänkieli
Fika på meänkieli är en bearbetning av handboken Fika på finska som är framtagen av Anne Harbom Jäderlund 2022. Projektet genomfördes med stöd av statsbidrag som Isof delar ut till olika föreningar i Sverige som arbetar med projekt som ska stödja de nationella minoritetsspråken.