Namnbloggen

Namn i SAOL

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) betraktas av många som ett rättesnöre för alla slags ord som förekommer i svenska språket. Vad många inte vet är att SAOL också innehåller en del namn. I ordlistan finns ortnamn som Azerbajdzjan, personnamn som Lenin och vissa övriga namn som Röda korset.

I den senaste upplagan av ordlistan utökades namnbeståndet avsevärt. Från att ha innehållit ungefär 60 namn finns nu 450 namn i SAOL. Att så många fler namn infördes i ordlistan beror bland annat på att användare hade hört av sig till redaktionen och uttryckt ett behov av att kunna slå upp namn. Precis som för andra ord kan man bli osäker på hur ett namn som Azerbajdzjan stavas och om Kanada skrivs med c eller k på svenska. För att tillfredsställa detta behov infördes namn på i princip alla länder samt vissa städer och delstater.

Men det var inte bara namn på geografiska platser som infördes i förra upplagan, utan även namn på några historiska personer finns numera i SAOL, bl.a. Lenin och Stalin. Det har väckt frågor kring hur urvalet gjordes. Varför finns Lenin och Stalin i ordlistan, men inte andra historiska personer som Churchill eller Mandela? Skälet till detta är att man genom att förklara begreppen stalinism och leninism valde att också införa namnen Stalin och Lenin som uppslagsord.

Foto på uppslagsordet Kanada i SAOL.

Utmaningar

Det finns många fördelar med att ta med namn i SAOL, men det finns också utmaningar. En utmaning är hur urvalet ska göras – vilka namn ska ingå? Ska ordlistan innehålla de vanligaste ortnamnen som namn på länder och huvudstäder, eller är det viktigare att kunna slå upp svårstavade ortnamn? Hur ska man tänka kring personnamn? Behöver Lenin finnas som ett eget uppslagsord i SAOL för att namnet förekommer i artikeln om leninism? Det är många gränsdragningar som kan vara svåra att göra.

En annan utmaning är att hålla ordlistan aktuell. Landsnamn förändras över tid, nya stater bildas, gamla slås ihop, och ibland uppstår parallella namnformer, exempelvis Vitryssland och Belarus. Vilket namn är det korrekta och vem bestämmer det?

Kommer nästa upplaga av SAOL att innehålla namn?

Just nu pågår ett intensivt arbete inför nästa utgåva av SAOL som planeras komma ut i januari 2026. En diskussion har varit om – och i så fall vilka – namn(typer) som ska inkluderas i nästa upplaga. Allt tyder på att SAOL kommer att fokusera på namn som betecknar geografiska platser och i princip kommer ordlistan att följa Utrikes namnbok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Utrikes namnbok ges ut av Utrikesdepartementet och är fritt tillgänglig digitalt.

Personnamn bedöms inte vara en av SAOL:s huvuduppgifter, så vill man veta mer om de personer som ligger bakom begrepp som stalinism och leninism får man gå till andra källor.

/ Lena Wenner