Namnbloggen

Babynamn 2024

Isof kan nu presentera vilka som var de vanligaste babynamnen givna 2024 när man räknar samman namn med varierande stavning. Vi har använt oss av alla namnformer som fick minst två bärare det året. På så vis fortsätter vi den statistik som SCB sammanställde mellan åren 1998 och 2022.

Många personnamn skrivet kors och tvärs.

Topplistorna skiljer sig ganska mycket från de listor som Skatteverket publicerar, där olika stavningar, som Vera och Wera, räknas som olika namn. Vi redovisar namnen under den vanligaste stavningen och anger också sådana varianter som har fått tio bärare eller fler under året.

Namn i toppen

De tio vanligaste namnen till flickor givna 2024 blir i vår statistik Vera, Freja, Alma, Olivia, Alice, Elsa, Maja, Leah, Lilly och Ellie. Vera behåller alltså förra årets förstaplats. Nygammal på tio-i-topp-listan är Olivia, som ersätter Selma som har halkat ner från plats 6 till plats 12.

För pojkar är de tio vanligaste namnen Noah, Valter, William, Lucas, Hugo, Oliver, Ludvig, Liam, Adam och August. Också här behåller fjolårets etta sin position. Nya i den absoluta toppen är Ludvig och August. På nedgående är Elias och Nils som nu landar på plats 16 respektive 12.

Årets nykomlingar

Ser vi till årets nykomlingar bland de hundra vanligaste finner vi åtta nya flicknamn varav fyra delar plats 99. Malva, på plats 87, har hamnat högst. Därefter kommer Aliyah, Elina, Ophelia, Aisha, Filippa, Kerstin och My. Av de här namnen har Elina, Filippa och My legat på topplistorna under stora delar av 2000-talet. De återkommer alltså. Även Malva har gjort tidigare gästspel. Helt nya är däremot Aliyah, Aisha, Ophelia och Kerstin. De tre första har en ganska kort historia i Sverige. Kerstin, däremot, var ett mycket populärt namn under 1930- till 1950-talet. Sett till att namn ofta kommer tillbaka efter tre generationer är Kerstins nya popularitet lite tidigare än väntat. Kan en viss katt, populär i sociala medier, ha spelat in?

Det är något färre nykomlingar, fyra stycken, bland pojknamnen: Rayan, Bo, Luka och Daniel. Varken Luka eller Bo har funnits på listorna något år under 2000-talet. Daniel är det verkliga långkörarnamnet, populärt redan på 1980-talet och hänger alltså fortfarande med. Namnet Bo hade sin tidigare storhetstid på 1940- och 1950-talet men har fått en renässans de senaste tio åren. Också smekformen Bosse har under det senaste decenniet allt oftare börjat ges till pojkar som officiellt namn. Liksom i fallet Kerstin är Bos återkomst lite oväntad. Vi kan även jämföra med en annan namnraket, nämligen Björn, ett namn vars förra popularitetsperiod var ungefär samtidigt som Bos. Björn kom in på topplistan 2020 och har nu klättrat ända upp till plats 39.

Namn som lämnar listan

Om vi studerar vilka namn som ramlat ur hundra-i-topp-listan så finns där såväl gamla toppnamn, trotjänare längre ner på listorna och sådana som har varit mer tillfälliga gäster. Ett namn som funnits på hundralistan sedan 1980-talet och nu lämnar är Elin. Lina, ett annat populärt 80-talsnamn, återkom 2023 men hamnar nu utanför. Där gör de sällskap med Aurora, Lara och Laura som alla tre klättrat och nått listan under de senaste åren, men nu minskat lite i popularitet. Också Wilda lämnar efter att ha tillhört de 80–90 vanligaste namnen ganska länge.

Inget av de fyra pojknamn som lämnar listan, Allan, Alvar, Elvin och John, har nått de verkliga popularitetshöjderna. John har dock funnits bland de hundra vanligaste namnen under större delen av 2000-talet och Elvin sedan 2010.

Namn på väg upp

Vi avslutar med att titta på några snabbklättrande namn. Bland flicknamnen ser vi att Alba, Celine, Ruth, Ayla och Alina fortsätter uppåt. För pojkarnas del tar Malte ett stort steg uppåt liksom Björn, Kian och Ali. Förändringarna är dock inte så stora. Dagens föräldrar verkar i ganska hög grad fortsätta att välja bland etablerade och nu populära namn samtidigt som en ökande andel föredrar en alternativ stavning eller kanske till och med ett alldeles nyskapat namn. Bland de här förtecknade toppnamnen har över 40 % någon stavningsvariant som fått fler än tio bärare och enligt Skatteverket fick närmare 7 000 barn av de cirka 100 000 nyfödda en unik namnform under 2024.

/ Katharina Leibring