Alla våra namn - högstadiet

Ett webbläromedel om namn anpassat för lite äldre elever. Läromedlet består av texter och bilder med olika teman, och frågor efter varje avsnitt.

Närbild på varg som tittar in i kameran. Halva huvudet är skymt bakom ett träd.

Visste du att det finns flera olika namn för vargen? Lär dig mer om vad noanamn och noaord är i lektionen Vem är Den grå?

Läromedlet har tagits fram för att användas i högstadiet, men materialet kan också anpassas för yngre eller äldre elever.

Arbetsmaterialet är digitalt, i form av webbsidor här på isof.se. Det består av olika avsnitt som i kortfattade texter behandlar olika typer av namn. På varje sida finns också frågor som är knutna till texten.

Mer information och fördjupning

Här hittar du som pedagog tips om mer information om namn som du kan använda i undervisningen eller för att fördjupa dig i ämnet.

Kunskapsbanker om namn

Grundläggande och populärt skrivet med länkar till relevant forskning och litteratur.

Namn i almanackan

I vår kunskapsbank Året runt i almanackan hittar du information om namnsdagar och namnsdagsfirande, samt information om alla namn i almanackan. I kalendern kan du läsa om dagens namn.

Fler läromedel om namn

  • Namn och namnforskning, ett läromedel för studenter på universitet och högskolor och för lärare i grundskola och gymnasium.
  • Undervisningsmaterial om ortnamn och personnamn för högstadiet och gymnasiet.

Svenskt ortnamnslexikon

Svenskt ortnamnslexikon är ett lexikon som behandlar och förklarar mer än 6 000 olika namn på städer, kommuner, sjöar, berg och andra platser i Sverige. Finns att läsa kostnadsfritt som pdf.

Frågor och svar om namn

Vanliga frågor och svar om ortnamn, personnamn och övriga namn.

Namnbloggen

I Namnbloggen skriver våra namnforskare om olika ortnamn, personnamn och andra namn.