- Startsida
- Namn
- Forskning och projekt
- Projektet 1600-talets kvinnonamn i Sverige
1600-talets kvinnonamn i Sverige
Projektet syftar till att vinna en djupare kunskap om vilka namn som gavs till kvinnor under tidigmodern tid i Sverige, en period vars namnskick vi fortfarande bara känner till vissa delar.
Genom excerpering av främst tidiga kyrkböcker från olika delar av landet kan vi få en bättre grund för att dra slutsatser kring både förnamnsbruk och det begynnande bruket av tillnamn av modernare slag (de som blir våra vanliga så kallade borgerliga efternamn).
Några frågor är: Vilka gamla nordiska kvinnonamn överlevde medeltiden? Hur sprids nya namn och vilka är de nya namnen? Ser vi regionala olikheter? De medeltida binamnen, hur länge lever de kvar? Kan sociala skillnader iakttas i bruket av tillnamn och i vilka förnamn som ges? Vilka kvinnor tar/använder moderna tillnamn?
Projektet, som drivs av Katharina Leibring, var som mest aktivt under åren 2010–2015 men pågår fortfarande, om än med lägre intensitet. Leibring har hållit ett antal föredrag, i såväl vetenskapliga som populära sammanhang, och publicerat fyra vetenskapliga uppsatser.
Projektfakta
Projektansvarig
Katharina Leibring, förste forskningsarkivarie namn, Avdelningen för arkiv och forskning i Uppsala
Pågår
2010–