Små ättiksgurkor

Beredning

Gurkor tagas medan de ännu äro små, och afskäras så, att en del av stjelken qvarsitter vid hvarje gurka, samt sköljas väl i kallt vatten, hvarefter de beströs med litet fint salt, hvarmed de få ligga tills dagen derpå. Då nedläggas de hvarftals i en stenburk, och mellan hvarje hvarf strös några pepparkorn, en nypa muskotblomma, 5 à 6 nejlikor, ett par lagerbärsblad och ett theskedblad i små tärningar skuren pepparrot; hvarefter så mycket god ättika uppkokas, att den kan skyla gurkorna, hvilken så het den är slås öfver dem; hvarfefter burken genast betäckes med en fyrdubbel handduk, och deröfver en tallrik. När de väl kallnat, kunna de tillika med ättikan hällas i en glasburk; men öfverst i burken läggas ett hvarf indiansk krassknopp, om sådan finnes; men i brist deraf, litet smått skuren pepparrot. Burken öfverbindes och nedsättes i källare för att förvaras till sommarvärmen är förbi.

Recept från: Kok- och hushållsbok för Tarflig Matlagning, 1884 (Uppsala, 16196)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 05 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se