Plommonlemonad

Beredning

En kanna mogna, hvita plommon kokas i ½ kanna vatten tills de gått något sönder; då slås alltsammans upp i silstol i urkokad silduk, och den klara saft som genomrunnit ställes att bli alldeles kall. Deri blandas friskt källvatten och så mycket stött hvitt socker att lemonaden är lagom söt och sur. Då sockret är väl smält serveras lemonaden.

Will man ha citronsmak derpå så ilägges litet rifna citronskal, eller om man vill taga några kärnor ur plommonen, spräcka dem med plommonen så gifva de en fin smak åt lemonaden.

Recept från: Kok- och hushållsbok för Tarflig Matlagning, 1884 (Uppsala, 16196)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 05 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se