Äpplen i märgdeg från Härnösand

Beredning

Lösa, mindre äpplen skalas, flyfvas midt itu, befrias från kärnhuset (Om äpplena äro hårda, kan man hastigt förvälla dem). 1 hg oxmärg lägges i vatten öfver natten att hvitna. Males i köttkvarn, uppblandas med ett 1 ägg och 1 hg mjöl till en smidig deg, som får vila en stund i kallt rum. Utkaflas och af degen sporras rutor, på hvars midt äpplehalfvorna med flata sidan nedåt läggas i, 2 motsatta hörn af degen vikes upp öfver äpplehalfvan, de 2 andra hörnen sporras ut i flikar, som vikes vackert åt olika håll. Gräddas sedan i ugn. Öfversockras med socker och kanel och serveras varma.

(Hildur Andersson)

Recept från: Karin Westmans receptsamling, 1874, Härnösand, Ångermanland (Uppsala 40938)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 05 februari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se