Gubbaknös (eller tarflig äggröra med stekt fläsk) från Furingstad

Ingredienser

1 liter mjölk
3 ägg
4 msk mjöl
Salt
Fläsk

Beredning

Fläsket skäres i skifvor och stekes. Flottet hälles i en kastrull och fräses tillsammans med mjölet, hvarpå mjölken tillsättes. Får under vispning koka en stund. Saltas efter smak. Är fläskflottet salt, behöfver man ej salta något. Äggen uppvispas väl och iröras under flitig vispning. Äggröran får blott koka upp, då den aflyftes och vispningen fortsättes ett par minuter. Ätes med det stekta fläsket.

Recept från: Knekthustrun Augusta Prins, Furingstad, Östergötland
Upptecknat: Den 6 augusti 1903 av Elisabeth Hansson (Uppsala 29403:24)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 26 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se