Äggröra från Habo

Ingredienser

Fläskflott
1 liter mjölk
2 ägg
2 msk vetemjöl

Beredning

I en stekpanna stektes fläsk, som togs upp därur, men flottet fick vara kvar. Mjölken, med undantag av ½ kkp ivispades och fick koka upp. Under tiden hopvispades ägg, resten av mjölken och mjölet och hälldes i den kokande vätskan i pannan. Häri måste man sedan röra litet då och då med en visp. Efter att ha kokat en kvart var anrättningen färdig. Denna rätt var icke någon riktig vardagsrätt för dem, utan i rama vardagslaget bruka de endast vispa i litet vatten eller mjölk i fläskflottet och äta till fläsket och potatisen, den såsen kalla de ”dopp”. Äggröran åts som en sås till potatisen och fläsket, ty den var ej stannad som äggröra i vanlig bemärkelse och smakade mycket gott.

Recept från: Hemmansägare Levin Söderberg, Kattorp, Habo, Västergötland
Upptecknat: 8 juli 1907 av Astrid Fagerström (Uppsala 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 26 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se