Salt soppa från Västra Karleby

Ingredienser

(För 4 personer)
4 l vatten
1 kg salt sidfläsk
½ kkp hafregryn
1 liten knippa persilja
1 liten purjolök
3 st morötter
1 liter potatis
2 tsk kryddpeppar

Beredning

Då vattnet kokar nedlägges fläsket och en stund därefter hafregrynen och kryddpepparn. Sedan får soppan koka omkring 1 timme, hvarunder den väl skummas. Därefter nedläggas de skrapade, i bitar skurna morötterna och efter ytterligare ½ timme den skalade potatisen, hel, samt persiljan och purjolöken, hackade tillsammans. Då potatisen är kokad är soppan färdig.

Användes i hvardagslag till middag och är då enda rätten.

Recept från: Arbetarhustru Anna Ohlsdotter, Västra Karleby, Skåne.
Upptecknat: Den 1 augusti 1900 av Agnes Palm. (Uppsala 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 14 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se