Vitärtvälling från Orsa

Ingredienser

3 liter kallt vatten
3 kkp vitärter
1 liter mjölk
½ kg fläsk
1 liter potatis
7-8 strån gräslök

Beredning

Vattnet påsättas tillika med fläsket och vitärterna att koka. När ärterna och fläsket kokat omkring 1 timma, ilägges den råskalade potatisen jämte gräslöken. Detta får nu koka tills ärterna och potatisen äro kokade, då det avlyftes från elden. Potatisen upptas samt ätes tillsammans med det kokta fläsket. Soppan uppöstes då på tallriken samt påspädes av mjölken.

Recept från: Hemmansägare Länsmans Per Andersson, Kyrkås fäbodar, Orsa, Dalarna.
Upptecknat: Den 15 juni 1897 av Regina Björklund (Uppsala 29403:3b)
Kommentar: I Dalarna odlades vid den här tiden både gråärt och vitärt. Gråärten användes framförallt till mjöl och vitärten, som var mer lättsmält, till ärtsoppa/ärtvälling. Så småningom kom vitärten att nästan helt ta över ärtodlingen. Idag odlas åter båda sorter.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 07 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se