Rågbröd från Tanum

Ingredienser

10 kg sammanmalet rågmjöl
5 liter vatten
5 öre jäst
2 msk anis

Beredning

Aftag först litet af mjölet till utbakningen. Ljumma vattnet och slå det sedan i mjölet. Rör ut jästen med litet ljumt vatten samt mjöl, och slå den sedan uti degen jämte kryddorne och arbeta degen tills den blir slät. Lägg öfver degen en duk, ställ den att jäsa på ett varmt ställe. Då degen är väl jäst, arbetas den ånyo och sedan utbakas halftjocka kakor, hvilka ställas för att jäsa. Då dessa äro tillräckligt jästa, gräddas de i lagom ugnsvärme ungefär 20 minuter.

Detta brödet användes hela året, till såväl helg- som hvardagsmat, samt till frukost och kvällsmat. Det ätes tillsammans med kaffe eller mjölk, smör eller sill med flera rätter.

Recept från: Arbetaren Olof Sahlberg, Grebbestad, Tanum, Bohuslän.
Upptecknat: Den 30 juli 1897 av Hulda Larsson (Uppsala 29403:2)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 04 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se