Bruna kakor från Boteå

Ingredienser

2 ägg
212 g socker
42 g sötmandel
20 st kardemummor
2 msk stött kanel
212 g smör
3,18 gr hvetemjöl
2 små tsk hjorthornssalt

Beredning

Ägg och socker röres i 15 min. Mandeln skållas och rifves, de öfriga kryddorna stötas, siktas och tillsättes jämte smöret, som först är skiradt och afsvalnadt. Mjölet siktas och nedröres samt hjorthornssaltet som blifvit upplöst i en matsked vatten. Utbakas till runda bollar eller ett fingers tjocklek af 6 centimeters längd.

Gräddas i medelmåttigt het ugn.

Recept från: Födorådstagarhustrun Karin Bodin, Kalknäs, Boteå, Ångermanland.
Upptecknat: Den 8 augusti 1902 av Elise Näsholm (Uppsala 29403:22)
Kommentar: En födorådstagare var en bonde som överlåtit gården på ett barn eller sålt den till någon annan, med förbehållet att få bo kvar och kunna försörja sig till döddagar.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 04 januari 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se