Kokt saltströmming med löksås från Ed

Ingredienser

(För 5 personer)
3 hg strömming
1½ liter vatten
Sås:
2 msk smör
1 kkp kokande vatten
3 msk hvetemjöl
1 liten knippa gräslök
½ liter af spadet vari strömmingen kokat

Beredning

Strömmingen sköljes och urvattnas. Den sättes på elden i varmt vatten och får koka tills den blir färdig, omkring 5 minuter. När den är färdigkokt tages den upp och spadet silas.

Smör och mjöl sammanfräses, fiskspadet och vattnet påspädes, den hackade gräslöken lägges i, och såsen får koka 8-10 minuter.

Såsen serveras i särskild såsskål.

Recept från: Bondhustrun Erika Vesterlund, Skarped, Ed, Ångermanland.
Upptecknat: Den 2 augusti 1905 av Hilda Öström (Uppsala 29403:22)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 28 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se