Kokt salt sill med stufning från Medåker

Ingredienser

(För 4 personer)
4 st salta sillar
5 lagerblad
7 kryddpepparkorn
Vatten
1 msk smör
2 msk hvetemjöl
4 kkp mjölk
Socker
Salt

Beredning

Sillen, som legat i vatten sedan föregående dag, rensas och sköljes samt lägges i en gryta med så mycket vatten att det står nätt och jämt öfver sillen. Kryddpepparn och lagerbladen tillsättas. Sillen får koka tills benen släppa köttet.

En panna fräses smör och mjöl, mjölken tillsättes och såsen får koka 10-12 minuter, hvarpå den smakas af med socker och salt.

Sillen upplägges på ett fat och såsen hälles öfver. Serveras med kokt potatis till.

Recept från: Arbetarhustrun Brita Östholm, Tåbytorpen, Medåker, Västmanland.
Upptecknat: Den 4 augusti 1899 av Ester Brodén (Uppsala 29403:21b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 28 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se