Kokt färsk strömming från Roslagskulla

Ingredienser

½ val strömming (= 40 st)
½ tsk hel kryddpeppar
Litet dill
Några lagerblad
Vatten så det knappt står öfver.

Beredning

Strömmingen rensas och sköljes, men hufvudet får vara på. Den nedlägges därpå i en kastrull, och så mycket kallt vatten hälles på, att det nätt och jämt står öfver strömmingen. Vidare nedlägges hel kryddpeppar, dill och några lagerblad.

Strömmingen får koka mycket sakta 1½-2 timmar. Den serveras med spadet som sås.

Recept från: Torpare och fiskare Wahlberg, Björnhufvud, Roslagskulla, Uppland.
Upptecknat: Den 16 augusti 1902 av Tilly Nordström. (Uppsala 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 16 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se