Fiskpudding från Skuttunge

Ingredienser

Recept:
3 kkp kabeljo (saltad och torkad torskfisk, vanligen långa)
2 kkp risgryn
1 stop mjölk
1 stop vatten
1 ägg
1 tsk socker
1 tsk peppar
½ tsk muskotblomma
Salt efter smak
2 msk smör till formen

Beredning

Fisken urvattnas före användningen. Sättes på elden i kallt vatten, kokas omkring 30 min. Ben och skinn frånrensas och fisken finhackas. Risgrynen få svälla i mjölken och litet vatten och upphälles sedan att kallna hvarefter kabeljon jämte ägget och kryddorna iblandas. En form smörjes och smeten ihälles samt insättes i ugn, gräddas omkring ¾ timme. Serveras med sås.

Ingredienser

Äggsås
Recept:
½ stop fiskspad
2 msk hvitpeppar
2 msk mjöl
2 msk smör
1 ägg
Persilja

Beredning

Smör och mjöl kokas. Fiskspadet påspädes. Detta får koka några minuter. Ägget hårdkokas, skalas och hackas och blandas i såsen. Lite hackad persilja nedblandas.

Recept från: Torpare Olsson, Skuttunge, Uppland.
Upptecknat: Den 19 juli 1901 av Estrid Frigell. (Uppsala 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 16 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se