Brax (strömmingsrätt) från Njurunda

Ingredienser

(För 5 personer)
40 strömmingar
2 msk margarin

Beredning

Nyfångad strömming lägges i saltlake ett dygn, hvarpå den rensas och hufvudet och ryggbenet borttages. Sedan sköljes den och lägges på ett bräde att soltorka 2-3 timmar eller tills den känns styf och torr. Under torkningen skall den vändas ett par gånger. En stekpanna upphettas, och strömmingen stekes långsamt gulbrun i margarin på båda sidor.

Braxen ätes till smörgås och mjölk

Recept från: Fiskarhustrun Johanna Simonsson, Lörans fiskeläge, Njurunda, Medelpad.
Upptecknat: Den 20 juli 1902 av Ulla Ruuth (Uppsala 29403:11)
Kommentar: Oklart varför detta sätt att anrätta strömming på, kallades för ”Brax” eller ”Braxen”. Verkar vara en lokal benämning.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 14 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se