Kabeljopudding från Hammarby, Ovansjö

Ingredienser

(För 6 personer)
½ kg kabeljo
1½ liter vatten
2 kkp mjölk
2 ägg
1 msk socker
1 tsk peppar
1 msk smör (till formen)

Beredning

Kabeljon vattenlägges i ett dygn. Påsättes i lagom mycket vatten; då den är färdigkokt hackas den fint. Risgrynen förvällas i 1½ liter vatten; gröten upphälles i ett fat att kallna, hvarpå den hackade fisken, mjölken, äggen, sockret och saltet tillsättes och omröres. En form smörjes och blandningen ihälles.

Kokas i vattenbad 2 timmar.

Recept från: maskinisten Gustaf Sundfelt, Hammarby, Ovansjö, Gästrikland.
Upptecknat: Den 9 augusti 1900 av Thyra Folin (Uppsala 29403:6)
Kommentar: Kabeljo/kabiljo Torskfisk, vanligen långa, som är fläkt, saltad i kar och lätt torkad.
Namnet är ursprungligen holländskt. Kabeljo var förr en vanlig rätt.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se