Hjärtans fröjd kaka på 1760-talet

Ingredienser och beredning

1½ qvarter skurna tärningar af äpplen, 1/8 qvarter tärningar af sötsur limpa, stekta i smör hvar för sig. 4 ägg vispas med 2 skedar socker, citronskal och kanel ½ sked mjöl ¼ kanna gräddblandad mjölk, de stekta tärningarna läggas deri och efter 1 timma slås det i en smord stekpanna. Står i ugnen 1 tim, siktas öfver med socker.

Recept från: Charlotte Malmros receptbok, Stora Köpinge, Skåne 1882-1886 (Uppsala 41101)

Kommentar från Matkult.se

Receptet påminner mycket om det som kallas ”Skånsk äpplekaka”. Recept på ”Hjärtans fröjd, en sorts äppelkaka”, finns också i Fredrique Hedlöfs receptbok. Hon anger också att ugnsvärmen ska vara ordinär.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se