Färsk strömming med sås och potatis från Gällivare

Ingredienser

½ kg strömming
Vatten
Sås:
1 msk smör
1½ msk mjöl
3 kkp fiskspad
1 msk klippt gräslök
Salt
Potatis:
4 stora potatisar
Vatten
Salt

Beredning

Strömmingen rensas och sköljes, lägges ned i en gryta med vatten och får koka tills den blir mjuk. Smöret och mjölet fräses tillsammans och fiskspadet slås på, såsen får koka en stund. Den afsmakas med salt. Gräslöken lägges i. Potatisen kokas och serveras jämte såsen till strömmingen.

Recept från: Rälsläggare M Nilsson, Malmberget, Gällivare, Lappland.
Upptecknat: Den 14 augusti 1906 av Sonja Bosaeus (Uppsala 29403:10)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 11 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se