Flatlax - strömmingsrätt från Gävle

Ingredienser

(För 6 personer)
½ val strömming (40 st)
Saltlake
Till stekning: 2 msk smör eller flott

Beredning

Strömmingen rensas och sköljes väl, hvarefter den läggs ner i stark saltlake ½ timme. Sedan tas den upp, fläks upp och benet tas ur. Man lägger ut dem på en bräda och låter dem torka i solen. Då de äro torkade på båda sidor stekes de i stekpanna och serveras med potatis.

Recept från: Fiskaren Bergsten, Bönan, Gävle, Gästrikland.
Upptecknat: Den 14 augusti 1906 av Karin Holmström (Uppsala 29403:6)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 10 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se